"ATINGERI NEDORITE" - Campanie națională de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor
"Suntem rezultatul atingerilor trăite: află cum te poți proteja de cele nedorite"
13 Decembrie 2021, 11:59
“Suntem rezultatul atingerilor trăite: află cum te poți proteja de cele nedorite”. Este mesajul pe care oamenii legii vor să îl transmită copiilor, dar și adulților din jurul lor, în cadrul unei campanii de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor.
Campania „ATINGERI NEDORITE” își propune creșterea nivelului de informare asupra necesității implicării în prevenirea și combaterea acestui tip de abuz.
„Abuzul sexual conține certe elemente de abuz fizic și psihologic și reprezintă o categorie aparte de rele tratamente aplicate minorului. Abuzul sexual cuprinde atragerea, convingerea, folosirea, coruperea, forțarea sau obligarea de către un adult a minorului la participarea la activități sexuale care servesc nevoilor sexuale ale adultului”, se precizează într-un comunicat al IPJ Brașov.
Copiii vor avea la dispoziție materiale informative, realizate de psihologi din cadrul Asociației Telefonul Copilului, dar și o pagină web dedicată (aici) cu informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale conciliate de organizație.
Campania se desfășoară cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov - prin Biroul de Analiza și Prevenire a Criminalității - și al Asociației Telefonul Copilului.
Pentru gestionarea sau prevenirea unor astfel de situații, oamenii legii recomandă:
• Comunicați deschis, direct și de la vârstă fragedă cu copilul dumneavoastră despre faptul că nimeni nu are voie să-l atingă fără acordul lui.
• Învățați-l să vă spună tot ce i se întâmplă. Copilul trebuie să simtă mereu că poate vorbi cu părinții despre orice.
• Asigurati-vă că, atunci când nu știe dacă un comportament este acceptabil, vă va cere ajutorul.
• Activitatea copilului ar trebui să fie monitorizată în permanență, atât în viața reală, cât și în mediul online, însă nu transformați acest proces într-un control excesiv care să îl determine să se ascundă de dumneavoastră.
• În cazul în care bănuiți că asupra copilului dumneavoastră a fost comis un abuz sexual, sesizați de urgență fapta la 112.
Victimele agresiunilor sexuale pot suna gratuit la nr. 116 111, (Asociația Telefonul Copilului), pot scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro și pe platforma online (aici).
Sursa foto/video: Poliția Română / Youtube