Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, sfaturi pentru sezonul cald
Canicula vine și cu un risc crescut al alterării alimentelor, astfel că ANSVSA vine cu o serie de recomandări pentru consumatori și agenții economici.
Articol de Ruxandra Stoica, 11 Iunie 2024, 12:21
Riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei toxiinfecţiilor alimentare creşte în sezonul cald, iar consumatorii trebuie să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor atrage atenția că este important să cumpărați produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate, informează Agerpres.
Recomandări ANSVSA pentru consumatori:
– cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0 grade C +4 grade C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12 grade C;
– să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
– să păstreze alimentele gătite trebuie în recipiente acoperite;
– produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
– să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
– să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.
De asemenea, în perioada următoare, fiecare Direcţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se va asigura că agenții economici respectă regulile de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor apelând gratuit, din orice reţea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA – 0800 826 787.