Azi e Ziua Limbii Române. Încă ne mai luptăm cu pleonasmele
Azi e Ziua Limbii Române. Slăvită de poeți și cântată odinioară, ziua limbii române a fost oficializată ca atare în anul 2013.
31 August 2022, 07:18
Azi e Ziua Limbii Române. Slăvită de poeți și cântată odinioară, ziua limbii române a fost oficializată ca atare în anul 2013.
Dincolo de evenimentele dedicate, în mijlocul orașului, printre brașoveni sau turiști, părerile asupra dificultăților limbii române sunt împărțite.
"Mi se pare că e destul de grea. Mă gândesc la străinii care ar trebui sa învețe destul de mult ca să știe - că sunt multe variații ale cuvintelor și multe sinonime ale anumitor cuvinte. Față de alte limbi, engleza, de exemplu, care e vorbită peste tot, româna e mai grea de învățat", crede un tânăr.
"Față de alte limbi pe care le cunosc mi se pare că și gramatica e ușoară. E și limba maternă; normal, cumva, să pară mai ușoară", a explicat o tânără.
"Este o limbă destul de grea - foarte multă gramatică", spune alt brașovean.
Că e grea sau ușoară, cu toate regulile și excepțiile de la regulă, gramatica limbii române lovește greu atunci când e vorba despre pleonasme.
Dacă la verbe au mai fost recunoscute formele corecte, în schimb, simplul pleonasm "A aduce aportul" a dat pur și simplu bătăi de cap celor cu care a discutat reporterul Radio România Brașov FM (audio atașat).
Aport vine din franțuzescul "apporter", care înseamnă chiar "a aduce".
În altă ordine de idei, variantele corecte ale celorlalte întrebări sunt mi-ar plăcea, să aibă, el voia.
FOTO: RADOR