Bani europeni pentru a face agricultură prietenosă cu mediul înconjurător, în două zone din Brașov și Mureș
Proiectul LifeTransilvaCooperation " abordare bazată pe cooperare pentru un management eficient al pajiștilor și peisajelor Natura 2000 a fost lansat de Fundația Adept Transilvania și are finanțare europeană
16 Februarie 2021, 17:09
O agricultură prietenoasă cu mediul înconjurător și bazată pe cooperare, care, în timp, să crească veniturile fermierilor și să fie oprite și pierderile de specii și habitate, pentru două zone: Viscri și Angofa, de lângă Sighișoara.
Asta vrea, pe scurt, proiectul LifeTransilvaCooperation – abordare bazată pe cooperare pentru un management eficient al pajiștilor și peisajelor Natura 2000. Proiectul a fost lansat de Fundația Adept Transilvania și are finanțare europeană:
“Oamenii de știință au constatat că ne bucurăm de o astfel de biodiversitate, de o varietate mare de plante și animale aici, în Transilvania, deoarece, cei care au avut în grijă aceste terenuri, cei care le-au administrat, le-au administrat în așa fel încât să păstreze resursele și pentru generațiile următoare, astfel încât noi constatăm că în sud-estul Transilvaniei există, de fapt, cea mai bogată biodiversitate în flori naturale din Europa și probabil din lume”, a spus reprezentantul Fundației, Ben Mehedin.
Această „moștenire” este rezultatul unui tip de management care, în ultima perioadă se schimbă rapid. Astfel, ideea proiectului este și de a elabora planuri de management local pentru cele 2 văi în comun și de acord cu fermierii care folosesc terenurile. Asta prin câteva direcții:
“Vom crea un sistem de hărți a speciilor și cum sunt terenurile utilizate. În sistemul acesta de hărți va fi menționat inclusiv care sunt caracteristicile de peisaj, adică, dacă valea are expozițiune nordică sau sudică, pentru că și habitatele, și modul în care se înlănțuie în natură, echilibrele care se stabilesc între diferite elemente ale naturii sunt funcție, uneori, și de peisaj. Apoi, vom elabora 2 planuri de administrare a acestor terenuri, vom recurge la acțiuni de refacere a acestor habitate, acolo unde ele au fost distruse sau dacă ele au fost distruse prin suprapășunat, de exemplu”, a adăugat Ben Mehedin.
În plus, ferma din Angofa va fi restaurată și transformată într-o fermă demonstrativă, unde vor fi instruiți fermierii celor două văi. Vor fi achiziționate și echipamente inovatoare, precum cositoare cu impact scăzut asupra solului și speciilor.
Proiectul se derulează în parteneriat cu Fundația Federală Germană pentru Mediu și Sigrid Rausing Trust, Valoarea lui este de aproape 600.000 de euro și se va încheia în decembrie 2023.