Biblioteca pe roți " un altfel de proiect pentru copiii din Văleni. A gândit-o preotul din sat
Totul a început cu câteva cărți donate de mai multe persoane, de-a lungul timpului.
24 Noiembrie 2021, 16:17
Dintr-un autobuz vechi poți alege fierul sau poți să-i dai o altă viață. A doua variantă vrea să o pună în practică preotul Claudiu Popa, din Văleni, comuna Jibert. Care s-a gândit, nici mai mult, nici mai puțin, la o bibliotecă pe roți, pentru copiii satului, dar nu numai. După modelul EduBuz-ului din Augustin. Chiar dacă în sat există bibliotecă.
Totul a început cu câteva cărți donate de mai multe persoane, de-a lungul timpului.
“Într-o zi am realizat că aveam multe cărți, atât din biblioteca personală cât și din donații, pe care am vrut să le valorificăm expunându-le într-o sală parohială. Aceasta avea însă o altă destinație și a trebuit să îmi găsesc un alt spațiu pentru expunerea lor. Așa mi-a venit ideea BiblioBus-ului”, a spus preotul Claudiu Popa.
Provocări au fost găsirea și cumpărarea autobuzului. Dar a achiziționat deja unul de 12 metri lungime, care a fost scos din uz în urmă cu un an.
“Bineînțeles, l-am găsit la Brașov, cu ajutorul unor persoane binevoitoare și profesioniste. Costul autobuzului a fost suportat parțial din venituri proprii, dar și din sponsorizări. El a ajuns deja la noi în sat, mai repede decât ne-am propus, ceea ce ne bucură nespus”, a mai spus preotul Claudiu Popa.
Acum urmează recondiționarea acestuia și amenajarea, iar părintele deja știe cum vrea să arate la final:
“Intenționăm să facem mici modificări în interior, cum ar fi: crearea unor rafturi, dulăpioare de depozitare a materialelor didactice, un mediu ambiant plăcut prin încălzire, iluminare și picatarea sau decorarea lui”, a precizat preotul Claudiu Popa.
Și planurile pentru ceea ce urmează să facă aici copiii sunt deja stabilite.
“În cadrul acestui proiect se vor desfășura mici activități care să sprijine și să întărească personalitatea copilului și dezvoltarea inteligențelor multiple prin ore de lectură, discuții libere, crearea de obiecte artizanale – brățări, decorațiuni specifice evenimentelor - jocuri logico-matematice, puzzle-uri și altele. Dorim să susținem socializarea copiilor prin acceptanță, bunătate, respect, încredere și înlăturarea tentațiilor din spațiul virtual - de a sta prea mult în fața telefoanelor, televizoarelor sau calculatoarelor”, a adăugat preotul Claudiu Popa.
Oamenii care pot ajuta fie cu materiale, fie cu mână de lucru, îl pot contacta pe părinte direct pe pagina sa de Facebook.
Preotul Claudiu Popa deruleză și alte proiecte în sat.