Biserica Fortificată Hărman, un edificiu încărcat de istorie și legendă
Una dintre cele mai vizitate biserici fortificate din Transilvania, cea de la Hărman, judeţul Braşov, atrage, de la an la an, tot mai mulţi turişti.
04 August 2021, 23:35
Una dintre cele mai vizitate biserici fortificate din Transilvania, cea de la Hărman, judeţul Braşov, atrage, de la an la an, tot mai mulţi turişti. Şi asta cu atât mai mult cu cât monumentul istoric găzduieşte şi concerte de muzică sacră, în cadrul festivalului Musica Barcensis.
Ridicat în urmă cu aproape 8 secole, edificiul este încărcat de istorie şi legendă, iar capela bisericii mai păstrează, încă picturile originale din secolele XIV- XV.
Unul dintre îngrijitorii bisericii, Isabelle Ilica- Popescu: "Unică în constelația bisericilor fortificate este capela, din perioada catolică a bisericii, cu fresce foarte bine păstrate, picturi nerestaurate, doar fixate chimic, deci originale, care sunt încântătoare în felul lor".
Una dintre picturile cele mai apreciate de vizitatori este cea care reproduce "Judecata de apoi".
"Pe unii îi face chiar să zâmbească puțin felul în care sunt reprezentate scularea din morminte sau statul la rând la Judecata de Apoi, indiferent de statutul social. Se pot vedea în acel șir, la Judecata de Apoi, omul de rând, cardinalul, regele și împăratul… toți stau și așteaptă același lucru, să fie judecați. Este foarte interesant cum este reprezentată toată această imagine", a subliniat Isabelle Ilica-Popescu.
Cei care ajung la Biserica fortificată din Hărman sunt impresionaţi şi de colecţia de covoare otomane, dar şi de povestea băncilor fără spătar rezervate, odinioară, doamnelor.
"Turiștii găsesc interesante și băncile din biserică, mai ales cele fără rezemătoare, ce datează din secolul al XVIII-lea. Multă lume se miră când aud explicația ghizilor, că acele bănci foarte simple, dintr-un singur buștean, erau ale doamnelor. Toți domnii au bănci cu rezemătoare, doamnele, nu. Prin portul săsesc, cu funde brodate, foarte lungi pe spate, mai scurte în față, doamnele nu se puteau rezema. Trebuiau să stea drepte și să-și arate podoabele și să nu-și strice fundele brodate, pentru că acestea dădeau și multe informații despre statutul social al purtătoarei, dacă era avută, harnică, văduvă, măritată…", a precizat Isabelle Ilica-Popescu.
Cu o arhitectură impresionantă şi o acustică deosebită, Biserica fortificată de la Hărman este una dintre cele mai alese gazde ale concertelor de muzică sacră. Anul acesta, Festivalul Musica Barcensis o aduce la Hărman pe Luiza Zan în concertul "Jazz în cetate", programat în data de 22 august.