Brașoveanul Lucian Ștefan, singurul artist român implicat într-o colaborare muzicală româno-ucraineană, în timp de război
Artiștii brașoveni, din nou, alături de cei care au fugit din calea războiului.
14 Iunie 2022, 14:42
Brașoveanul Lucian Ștefan este singurul artist din România care a colaborat, în plan muzical, cu o pianistă din Odesa, în vreme de război.
Compoziția originală ''Ochii tatălui meu'', reprezintă omagiul adus familiilor separate de războiul din țara vecină și a fost înregistrată alături de profesoara de pian, Olha Shymova.
Piesa s-a auzit în premieră, live, la emisiunea Sens Unic, de la Radio România Brașov FM, iar Lucian ne-a dezvăluit parcursul ei.
''Când am compus poezia, în ianuarie, nu m-am gândit că ar putea avea legătură cu războiul. Este o piesă care vorbește despre amintirea frumoasă a celor care ne-au făcut, indiferent dacă ne-au crescut sau nu, și nu în ultimul rând, despre respectul între generații. Atunci când am scris piesa, nu aveam în cap detalii și statistici, apoi le-am căutat. Noi uităm să mai validăm latura tatălui, în general, în viață. Ochii sunt oglinda sufletului, iar atunci când vorbești de ochii tatălui tău vorbești de partea aia de suflet pe care ai luat-o de la el, fie că îți convine sau nu. Cântecul mai vrea să cuprindă și respectul pierdut dintre generații.''
În ceea ce privește colaborarea cu pianista din Odesa, membrul fondator al trupei CALEnDAR a spus că întâmplarea a făcut să primească o solicitare din partea centrul de refugiați de la CATTIA Brașov de a primi la clubul său de șah "Cele Două Turnuri", un tânăr elev ucrainean.
Ulterior, artistul a aflat că mama acestuia este profesoară de pian și i-a propus o colaborare. Lucrurile au continuat firesc, astfel au urmat traducerea versurilor în engleză și ucraineană, înregistrări în studio și filmarea clipului în limba română, în localitatea Tărlungeni.
''Am îndrăznit să o rog pe Olha dacă vrea să mă ajute cu partea de pian pentru piesa asta și a acceptat. Sincer, este un talent desăvârșit. Mai mult, acesta este și primul ei videoclip oficial, prima ei înregistrare într-un studio și sigur i s-a văzut profesionalismul, naturalețea, expresivitate și faptul că iubește pianul. Știe foarte bine să se manifeste. Pe viitor, m-aș bucura să mai colaborăm. Cântecul ăsta, cred eu că va rămâne de referință și după ce nu o să mai fiu. Sunt 50 de piese pe care le-am compus, dar pe asta o iubesc cel mai mult'' a adăugat muzicianul.
Despre copiii ucraineni pe care i-a învațăt șah la clubul său, Lucian Ștefan ne-a dezvăluit faptul că a fost impresionat de determinarea și rigoarea lor.
''În cazul copilului Olhei, m-a uimit modul în care respecta acest sport al minții. Nu era fanatic să câștige, ci să înțeleagă stilul de joc al colegilor pe care îi vedea ca pe niște prieteni, nu ca pe niște adversari. E mare lucru să știi să înțelegi șahul nu ca pe o competiție, ci ca pe un exercițiu în care tu devii mai bun cu fiecare partidă pe care o joci. M-am bucurat să văd că și o astfel de activitate i-a putut apropia pe copiii români de copiii ucraineni.' Deocamdată, elevi ucraineni nu mai avem la club, dar dacă vor mai veni, atunci cu drag îi primim.''
Pentru a sprijini comunitatea ucraineană, artistul își propune să transforme piesele în NFT-uri și să doneze Crucii Roșii din Ucraina jumătate din vânzări.
Mai multe despre muzica folk, ambițiile de viitor ale cantautorului brașovean și concertele trupei CALEnDAR, în materialul audio atașat.
Sursa video: youtube.com