Brașovenii, dar nu numai, pot contribui la zestrea primului Muzeu al Sportului și Turismului Montan
Noul muzeu este în curs de amenajare în clădirea Olimpia şi va funcţiona sub egida Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.
17 Mai 2021, 13:02
Un tricou, fular sau alte însemne ale vechilor echipe sportive din Brașov. Poate rachete de tenis sau mingi, mănuși de box. Dacă le aveți acasă și nu știți ce să faceți cu ele, le puteți aduce la Muzeul de Istorie Brașov. Contribuiți, în acest fel, la îmbogățirea colecției viitorului Muzeu al Sportului și Turismului Montan, primul de acest fel din România.
Noul muzeu este în curs de amenajare în clădirea Olimpia şi va funcţiona sub egida Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.
„Știm ca în țările cu tradiție sportivă a avea muzee și a avea colecții cu obiecte vechi legate de istoria sportului este ceva obișnuit. În România nu s-a întâmplat asta, nu a existat un cult pentru istoria sportului și, în această privință, Brașovul este primul loc din România unde nu numai că s-a gândit o expoziție importantă dedicataă istoriei sportului și turismului montan, dar, în același timp, fiind muzeu, ne-am gândit să colecționăm, să restaurăm, să evaluăm, să clasăm piese importante din patrimoniul sportiv”, a spus managerul instituției, Nicolae Pepene.
Muzeul Județean de Istorie a moștenit vechea colecție a muzeului de la Olimpia, din perioada comunistă. Multe obiecte sunt din zona sporturilor de iarnă. Însă, conducerea instituției speră că va găsi și obiecte din zona jocurilor de echipă.
“Prin patrimoniul sportiv nu ne referim doar la medalii, cupe și diplome - sunt foarte valoroase, dar pentru noi este extrem de valoros să avem, de exemplu, în expoziție, o minge de handbal de pe vremea când Rulmentul Brașov juca în cupele europene. Ar fi grozav să avem chiar o minge de baschet din vremurile de glorie ale echipei Voința Brașov”, a adăugat Nicolae Pepene.
Muzeul este dispus și să cumpere astfel de obiecte, dacă vreți să le vindeți. Pentru cei care vor să le doneze, conducerea instituției se gândește la o formulă de recompensare, după cum ne-a spus Nicolae Pepene.
„Pe etichetele care vor însoți piesele în expoziții va fi specificat numele donatorului. Ne gândim chiar să demarăm o acțiune, un proiect care să se numească «Prietenii Muzeului Olimpia» și atunci, cei care devin prietenii noștri prin niște gesturi foarte frumoase, să aibă niște avantaje pe care muzeul să le poată oferi: anumite gratuități, anumite cadouri periodice”, a mai spus Nicolae Pepene.
Cei interesați, pot accesa pagina brasovistorie.ro sau pot intra pe pagina de facebook: „Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan.