Brașovenii donează sânge, impresionați de tragedia de la Crevedia
Zeci de brașoveni s-au îndreptat astăzi, dis de dimineață, către Centrul de Transfuzie Sanguină, pentru a dona sânge, impresionați de tragedia de la Crevedia.
27 August 2023, 10:46
ORA 15.00:
Peste 100 de cetățeni cu empatie față de suferința semenilor au trecut deja, astăzi, pragul Centrului de Transfuzie de la Brașov, pentru a da un „strop de ajutor” răniților în urma exploziilor de la Crevedia, dar și altora care au nevoie de sângele lor.
De sânge este nevoie în permanență, ne-a spus și Mihai Costache, liderul mișcării „N-avem sânge”:
„Tristețile nu sunt obligatorii. Nu e nevoie de încă o dramă pentru a dona sânge. Este un act sănătos, poate dintre cele mai sănătoase pe care le face un om și asta îi împlinește deopotrivă și sufletul, îi menține pe termen lung și starea de sănătate. Cu toate astea, așa cum se vede în viața de zi cu zi, dramele se întâmplă, așa cum a fost și cazul celei de la Crevedia, în urma căreia sunt foarte mulți răniți care suferă și care în aceste momente se zbat între viață și moarte”.
Donarea continuă azi, mâine și în fiecare zi la Brașov.
..............
Știrea inițială
Brașovenii s-au îndreptat astăzi, dis de dimineață, către Centrul de Transfuzie Sanguină, pentru a dona sânge, impresionați de tragedia de la Crevedia.
Centrul, situat pe str. Victor Babeș, s-a deschis la ora 7.00.
Peste 70 de brașoveni au donat sânge până la această oră.
Cei prezenți ne-au spus că au vrut neapărat să ajute, să salveze o viață:Alături de colegii lor greu încercați, dar nu numai, sunt și salvatorii de la ISU Covasna și ISU Brașov:
Și purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, maiorul Ciprian Sfreja, își aștepta astăzi cu răbdare rândul să doneze sânge:
Deși Centrul de Transfuzie Sanguină și-a prelungit astăzi programul până la ora 15.30, nu-și închide ușile atâta timp cât mai sunt oameni în sala de așteptare, a declarat directorul Centrului, Camelia Roșu, care face și un apel către comunitate de a dona și în perioada următoare:
„Noi ne bucurăm că au venit mulți donatori, și le mulțumesc și pe această cale, pentru că vom avea posibilitatea să îi ajutăm pe cei care au trecut prin această tragedie (…) E foarte important să vină lumea în flux continuu, în fiecare zi, pentru că va fi o perioadă lungă în care vom avea nevoie de sânge, cu o asemenea tragedie. Deci chiar îi rog să continue să vină, pentru că altfel, la un moment dat, iarăși nu o să avem sânge pentru pacienții noștri. E foarte important! În plus, mai scurtăm și din timpul de așteptare, dacă vin zilnic”.
Având în vedere situația de urgență, sunt acceptate să doneze sânge toate persoanele care doresc să facă acest gest, însă este bine să fie respectate unele condiții, printre care vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, greutatea corporală minimă de 50 de kg, să nu sufere de afecțiuni cardiace, iar femeile să nu fie însărcinate.
În plus, pe lângă beneficiile pentru sănătate, cei ce donează sânge primesc un set de analize gratuite şi șapte tichete de masă, fiecare în valoare de aproape 10 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, decontarea transportului şi un abonament pe transportul în comun la jumătate de preț.
Pe același subiect: Bilanțul celor 3 deflagrații de la Crevedia
„Cu viața mea apăr viața” - nu doar un slogan pentru pompierii români