Brașovenii vor plăti mai mult pentru serviciile de apă și canalizare
Compania Apa a anunțat că modificarea se va aplica de la 1 ianuarie 2024 și va fi de 1,86 lei/mc față de tariful actual, adică o creștere de aproximativ 16%.
08 Decembrie 2023, 10:56
Modificarea este de 1,86 lei/mc față de tariful actual, adică o creștere de aproximativ 16%. Mai exact, pentru apă potabilă crește de la 6,77 lei/mc la 7,66 lei/mc, iar pentru canalizare - epurare de la 4,65 lei/mc la 5,62 lei/mc.
Potrivit Deciziei Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare- ANRSC nr.186/06.12.2023, prețul apei potabile produse, transportate și distribuite în întreaga arie de operare va fi, din 1 ianuarie 2024, de 7,66 lei/mc, cu TVA, iar tariful pentru canalizare - epurare va fi de 5,62 lei/mc, cu TVA. Astfel, tariful cumulat pentru serviciile oferite de Compania Apa Brașov va fi de 13,28 lei/mc, cu TVA.
Modificările au fost stabilite în conformitate cu:
- Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006
- Legea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006
- prevederile contractului de finanțare POIM, încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov”
- prevederile Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare
Calculele sunt rezultate din Analiza Cost Beneficiu (ACB) aferentă Proiectului, care a fost realizată de consultant potrivit Metodologiei de tarifare, privind investițiile în infrastructura de apă și apă uzată, document aprobat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Factori care au influențat la modificarea tarifelor
Strategia de tarifare a fost verificată și de ANRSC (formula de ajustare) și este o condiție obligatorie precedentă încheierii contractului de finanțare, care a fost semnat în data de 2 august 2022.
Prețurile reflectă, pe de-o parte acoperirea cheltuielilor de exploatare, influențate de inflație și, pe de altă parte, obligativitatea includerii în tarif a părții de cofinanțare aparținând operatorului.
Concret, pe lângă inflația generală, au apărut creșteri mult peste acest indicator, atât la energia necesară pompării apei, cât și la combustibili și gaze, care au generat costuri suplimentare inevitabile.
După ajustare, tarifele cumulate ale companiei se situează pe locul 22 din cei 47 de operatori regionali existenți.