Brașovul ar putea avea cel mai mare skate-park din România, dacă va fi aprobat
Brașovul ar putea avea cel mai mare skate-park din România, dacă va fi aprobat. Cel puțin așa susțin cei care au prezentat proiectul complexului de skate-park de sub cele trei pasaje din zona Fartec.
15 Septembrie 2022, 09:53
Brașovul ar putea avea cel mai mare skate-park din România, dacă va fi aprobat. Cel puțin așa susțin cei care au prezentat ieri seară, proiectul complexului de skate-park de sub cele trei pasaje din zona Fartec.
La prezentarea publică au participat câteva zeci de persoane, atât în online, cât și în sala de la Cinema Astra.
Mai mult, viziunea proiectanților este ca, în viitor, zona să fie o alternativă pentru centru.
Concret, complexul este gândit sub pasajul vechi și cel nou de la Fartec plus Pasajul Independenței.
Suprafața totală cumulată este de peste 9000 de metri pătrați, dintre care peste 3200 mp zonă de rulare pentru sporturi.
Dar, vor mai fi spații alternative, de întâlnire, pentru concerte, pavilioane.
“Centrul Vechi, cât și Centru Civic, dacă vreți, nu mai are capacitatea fizică de a primi toate aceste evenimente culturale sau evenimente care au loc în spațiul public, motiv pentru care pentru noi a fost destul de evident - ideea de a crea un nou centru, Centrul Fartec, am spus noi, o zonă care ar putea să suplinească diverse activități sau desfășurări de evenimente”, a spus unul dintre proiectanți, Marius Mitran.
Zona sportivă urmează a fi împărțită în 3 zone distincte, după cum a explicat unul dintre voluntarii comunității de skateri care s-au implicat în acest proiect:
“Unul dintre parcuri este un pump track pe care îl pot folosi atât trotinetiștii, BMXerii, cât și skateboarderii, cât și inlineskaterii. Este, de asemenea, foarte prietenos cu începătorii, datorită înclinațiilor reduse pe care le au acele elemente. Apoi, zona de jump, am putea spune că este mai degrabă dedicată bicicliștilor, numai că nu neapărat, iar zona de street, așa cum a fost ea definită, este mai degrabă dedicată skateboarder-ilor, dar asta nu înseamnă că nu o pot folosi și ceilalți utilizatori. Deci avem un mix, atât pe utilizatori, cât și pe dificultate, pe idee progresivă, adică avem zone de sărituri, zone de street și zone de pump track”.
Studiul de fezabilitate al proiectului trebuie aprobat de aleșii locali și va fi pe ordinea de zi din următoarea ședință de plen.
“Marți, pe 20, va fi pe ordinea de zi acest proiect, la nivel de studiu de fezabilitate. O dată ce el va avea aprobarea Consiliului Local, putem să trecem în faza următoare, să începem licitația pentru proiectare și execuție. Noi luăm partea de execuție, exact cum a fost pusă, undeva la un an - un an jumate. Se mai adaugă partea de licitație, de atribuire a contractului. Încercăm să scurtăm din termeni astfel încât să atribuim proiectare cu execuție la pachet și asta ar însemna probabil undeva la 18 - 24 de luni, ca interval minim pe care îl avem în vedere”, a precizat primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea totală a investiției este estimată la 11,2 milioane de lei.