Brașovul are primul Hub de securitate cibernetică. Primele acțiuni încep în școli
Primele acțiuni ale specialiștilor de aici vor fi chiar în școli.
11 Mai 2021, 17:05
Brașovul are primul hub de securitate cibernetică din Regiunea Centru. Brașov Cyber HUB a fost lansat astăzi și este o structură ce reunește actori cheie din domeniul securității cibernetice, atât din mediul privat, cât și din cel de stat și cel academic.
Primele acțiuni ale specialiștilor de aici vor fi chiar în școli. Nu întâmplător. Pentru că vor să-i învețe pe copii cum să se ferească de realele pericole ale internetului:
„Încheiem un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, urmând ca în perioada următoare să mergem în toate județele din Regiunea Centru, de la ciclul primar până la cel liceal, tocmai pentru a da elemente introductive și noțiuni de bază copiilor, în acest domeniu de securitate cibernetică, el să știe să se apere. Avem o lume virtuală în care, practic, ne trăim viața, în paralel cu lumea fizică, și avem nevoie de aceeași securitate și în lumea virtuală, indiferent ce facem”, a spus directorul Agenției Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Dragoș David.
Cei care vor dori, vor avea baza pentru a urma o carieră în acest domeniu, inclusiv la nivel universitar. De altfel, la Brașov, la Universitatea Transilvania există un masterat de securitate cibernetică, iar din toamnă vor fi și primii doctoranzi.
„Practic, noi am demarat un program de masterat Cyber Security în limba engleză, în urma cu 3 ani, după o discuție între Cyberint și 14 universități românești. De altfel, am fost prima universitate care, în acel an, avea acreditat acest program de studii de masterat, și având absolvenții foarte buni, care cu certitudine au capacitatea de a continua activitatea de cercetare la doctorat, în aceasta toamnă vom avea atât din România cât și din străinătate, doctoranzi ale căror teme vor fi axate pe domeniul securității cibernetice”, a spus rectorul Universității Transilvania, prof.univ.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan.
Hubul de securitate cibernetică este sprijinit și de Centrul Național Cyberint, din SRI, iar reprezentanții acestuia spun că în următorii ani, numărul de start-upuri în Cyber security să crească foarte mult.
„Mă aștept ca în doi ani de acum încolo, numărul de start-up-uri în Cyber Security să crească, să fie unul relevant, deoarece este o zonă bogată, este o zonă cu multă industrie, este o zonă care concentrează talente, deci nu văd niciun motiv pentru care start-up-urile în Cyber security - care sunt companii cu valoare adaugată foarte mare, deci cu un profit deosebit - să nu apară”, a spus șeful Centrului Național Cyberint, din SRI, Anton Rog.
Membrii constituenți ai acestui Hub sunt Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Centrul Național Cyberint, Atos Convergence Creators SRL și Universitatea „Transilvania” Brașov.