Brașovul, centru de cercetare în domeniul sănătății
Brașovul va deveni un centru de cercetare în domeniul sănătății și va avea la dispoziție un buget de 1 miliard de dolari.
03 Noiembrie 2022, 13:48
Antibiotice din surse naturale naturale, apă electrolizată, care să ajute în special în arsuri, sau ar putea fi introdus corpul de mediatori care să asiste medicul diagnostician, după un sistem deja testat în Marea Britanie. Toate aceasta ar putea fi create la Brașov, care va deveni un centru de cercetare în domeniul sănătății și va avea la dispoziție un buget de 1 miliard de dolari.
Hub-ul este parte a implementării celor 17 obiective ONU de dezvoltare sustenabilă până în 2030, domeniul sănătății fiind unul dintre acestea. Însă, mai întâi, la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, va trebui înregistrat Fondul care va asigura finanțarea celor 17 huburi din lume. Inclusiv cel din Brașov.
“Am avut discuții utile cu echipa de conducere a SantaPharm, precum și cu diverși cercetători de la Facultatea de Medicină și cu alți parteneri. Acum îi așteptăm pe colegii noștri de la departamentul de finanțe să înregistreze oficial fondul SDG. Ni s-a spus că până pe 15 noiembrie se finalizează procedura de înregistrare a Fondului, iar noi a trebuit să ne asigurăm, până atunci, că putem începe să folosim finanțarea pentru a investi în cercetarea unor soluții legate de sănătate. Aceste zece soluții se vor dezvolta în Brașov, vor crea locuri de muncă și vor crea noi produse care nu există încă, în special în domeniul antibioticelor”, a precizat Roland Schatz, președinte al structurii supervizoare, UN Global Sustainability Index Institute.
Asta și pentru că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se teme că noua pandemie va fi rezistentă la antibiotice, din cauză că ele sunt folosite în exces.
Toate rezultatele vor fi prezentate la Geneva, la Adunări Generale ale OMS.
Altfel spus, Brașovul va fi recunoscut la nivel internațional drept centru de cercetare în domeniul sănătății.
“În primul rând, este o investiție de 1 miliard de euro, care se va simți în tot ceea ce înseamnă un mediu economic sănătos al Brașovului, în zona aceasta de medicină, dar nu numai, de servicii care să aibă impact asupra sănătății, în tot ceea ce sănătatea are de reprezentat. Deci, vorbim de o infuzie de capital străin în proiecte implementate la Brașov. Vorbim despre locuri de muncă ce vor fi create, despre tot ceea ce înseamnă susținerea investițiilor făcute în trecut și care, la ora actuală, vor fi optimizate și, totodată, este un element de mândrie, nu doar pentru Brașov, cât și pentru România, un element care să pună România pe harta globală a medicinei”, a spus primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Sediul principal al noului centru va fi fabrica de medicamente SantaPharm, cu care există deja un acord de principiu.
După parafarea Fondului, vor fi implementate 10 proiecte de cercetare.