Brașovul găzduiește, oficial, peste 6000 de imigranți. Cei mai mulți, din Nepal, India și Sri Lanka
La Brașov locuiesc, cu forme legale, peste 6000 de imigranți, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări.
Articol de Marian Stoica, 15 Noiembrie 2024, 12:41
Cei mai mulți peste 4.500, sunt bărbați. Doar 300 dintre aceștia au, însă, ședere permanentă, iar 4400 dintre ei sunt angajați în țara noastră.
Mahesh și Hasit lucrează la Brașov ca bucătari, în incinta unui complex comercial. Sunt prieteni din copilărie și au ajuns în țara noastră din Sri Lanka.
"Muncesc și locuiesc în România de 6 ani. Îmi place tot ce-mi oferă orașul Brașov. Stau în România pentru că e liniște și stabilitate", ne-a declarat Mahesh.
"Lucrez în Brașov de o săptămână, iar în România sunt de 2 ani și jumătate. Îmi place să lucrez în România, sunt bucătar, dar iarna e foarte frig pentru mine", a precizat Hasit.
Joshi a sosit din India la Brașov, în urmă cu 5 ani. Este fascinat de țara noastră:
Din 2019 locuiesc și lucrez aici în România. Îmi place foarte mult că este o țară religioasă. Brașovul este un oraș de munte, plin de energie. Cu ajutorul Centrului de Integrare pentru Migranți din Brașov mi-am făcut mulți prieteni, care au devenit familia mea aici, departe de casă.
Centru de Integrare pentru Migranți din Brașov este instituția care are grijă ca imigranții veniți în orașul nostru să se acomodeze cât mai rapid. Astrid Hamberger este managerul acestui centru.
"Centrul de Integrare pentru Migranți sprijină muncitorii migranți din România și în special din Brașov, oferindu-le informare și consiliere personalizată. Îi îndrumă către instituțiile responsabile, cum ar fi cei de la Imigrări, ITM, AJOFM. Centrul nostru ajută la scrierea petițiilor către diferite instituții și le oferă suport în situații legate de schimbarea locului de muncă, încetarea contractelor sau neplata salariilor și a orelor suplimentare", a menționat Astrid Hamberger.
Care sunt riscurile la care sunt expuși imigranții din România ne spune tot Astrid Hamberger:
Cel puțin în primii ani, mulți dintre migranții în scop de muncă au datorii de mii de euro către firmele de recrutare și intermediari. Iar în primul an nu pot schimba locul de muncă fără acordul angajatorului. Asta face ca riscul de exploatare să crească, deoarece angajatorii pot profita de această situație vulnerabilă a muncitorilor, tratându-i ca și cum le-ar aparține.
Cei mai mulți imigranți de la Brașov provin din Nepal, aproximativ 1600. Urmează India, cu peste 1000 de imigranți și Sri Lanka, țară din care au ajuns la Brașov aproape 800 de imigranți.