Brașovul luptă pentru titlul de "Localitate prietenă a copiilor"
Unul dintre atuurile orașului nostru este Centrul comunitar integrat pentru copii, aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială Brașov.
28 Ianuarie 2024, 16:14
Brașovul luptă pentru titlul de "Localitate prietenă a copiilor". Unul dintre atuurile orașului nostru este Centrul comunitar integrat pentru copii, aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială Brașov.
Aici, până acum au primit consiliere peste 2.000 de copii brașoveni. Ne-a oferit detalii directorul DAS Brașov, Mariana Topoliceanu:
"Proiectul a avut mai multe componente, una dintre ele fiind acordarea pachetului minim de servicii pentru copiii vulnerabili din comunitate. O altă componentă a fost acordarea de servicii de specialitate, respectiv psihoterapie, kinetoterapie și educație pentru copiii care sunt încadrați într-un grad de handicap sau au cerințe educaționale speciale. Au fost organizate și în școli diverse activități pentru a arăta importanța educației incluzive, precum și integrarea lor în tot ceea ce înseamnă comunitate".
Ce fel de asistență primesc copiii și familiile lor în cadrul centrului a precizat psihoterapeutul Mihaela Capriș:
"Copilașii din comunitatea Brașov, copii vulnerabili și familii vulnerabile, iar aici avem o plajă extinsă, sunt copilașii care au dizabilități, tot felul de problematici de dezvoltare, de la întârzieri în dezvoltare la copilași care sunt din spectru autist, la copilași cu Sindrom Down. Mergem un pic mai departe, avem copii cu tulburări de anxietate, cu deficit în problematica pubertății, a adolescenței".
Brașovul are și un Consiliu Local al Copiilor, prin care cei tineri se implică în luarea deciziilor.
Alături de orașul nostru, în competiție mai sunt orașele Bacău și Moinești și comunele Colonești și Corbasca.
O "Localitate prietenă a copiilor" este un municipiu, un oraș, o comunitate sau un sistem de guvernare locală care se angajează să respecte drepturile copilului, așa cum sunt exprimate în Convenția ONU. Potrivit UNICEF, inițiativa este implementată în prezent în 48 de țări la nivel global, în peste 5.600 de orașe și comunități și implică peste 30 de milioane de copii și tineri din întreaga lume.