Brașovul pregătește prima grădină urbană cu compost colectiv
Grădina va fi un loc de învățare și relaxare deopotrivă pentru copii și părinți.
21 Martie 2022, 09:26
Brașovul pregătește prima grădină urbană cu compost colectiv. În fapt, un concept integrat pentru învățare și relaxare în mijlocul naturii din inima orașului. Va fi pe Constantin Lacea, în Șchei, în cadrul Hub-ului NUC, după ce se va topi zăpada și când vor începe efectiv lucrările de curățare, pregătire a terenului și plantare.
Grădina, de aproximativ 2000 de metri pătrați, va fi segmentată în 3 părți. În partea de livadă, pe o porțiune neplantată, vor fi puse semințe de legume și va fi amenajată și partea de compost. În mijloc este spațiul comun, cu o căsuță în copac, iar în al treilea segment va fi grădina senzorială, unde vor fi plante aromatice.
„În jurul celor două grădini este pretextul pentru noi pentru a dicuta despre mai multe activități pe care vrem să le facem una este hrană sănătoasă, apoi partea de risipă alimentară și zona de compost, apoi o să avem și ateliere în zona de grădina noastră inerioară – i-am spus noi, adică sunt ateliere de dezvoltare personală, de a ne înțelege emoțiile, vor fi specialiști care vin să vorbească cu noi despre terapii alternative. Asta este intenția noastră, de a duce oamenii mai aproape de natură, cumva să se conecteze cu ea. Băgând mâna în pământ și murdărindu-se de pământ pentru a planta, vrem să-i aducem pe copii în zona asta educațională de a învăța în mod aplicat, practic, de a-i scoate din zona didactică, clasică, în zona ancorată în natură”, a explicat coordonatorul de proiect, Mihaela Andrieș.
Grădina va fi un loc de învățare și relaxare deopotrivă pentru copii și părinți.
„Tema de care m-am ocupat eu este zona de compost și răsaduri pentru grădinărit. Puțină lume practică compostul, cel puțin din generația mea – eu sunt generația 80, dar cei mai în vârstă știu, fiindcă asta se făcea la sat și cine are curte, cel puțin și în zona Șcheilor, sunt sigură că își pune resturile vegetale deoparte, le aruncă în fundul grădinii și apoi în timp, cam aproximativ 10 luni, se transformă în pământ și acel pământ, evident irigat natural de râme, răscolit constant, îl folosim înapoi în grădina de legume, ca și fertilizant și așa continăm, deci compostul este parte dintr-un ciclu, pe care vrem să-l ilustrăm în grădina aceasta. Cine nu are grădină sau stă la bloc poate veni aici cu o găletușă, din când în când, facem o listă cu oamenii care doresc să participe și o să adăugăm colectiv compost în lăzile pe care le vom construi”, a precizat Laura Panait, facilitator comunitar.
Până la plantări, în cadrul Hubului Nuc vor fi organizate mai multe ateliere pentru copii.
La activitățile legate de grădinărit, accesul este gratuit. Unele ateliere, legate în mod special de înțelegerea emoțiilor, vor avea o taxă.