Brașovul trebuie să găsească soluții pentru schimbările climatice și modalități de adaptare la ele
O primă întâlnire la Primăria Brașov în ceea ce privește proiectul „Soluții reziliente de dezvoltare climatică în Regiunile Metropolitane ale Europei (CARMINE)”.
Articol de Adina Chirvasă, 20 Iunie 2024, 15:10
Până în 2028, Brașovul ar trebui să găsească soluții pentru schimbările climatice și modalități de adaptare la ele. Cel puțin acesta este termenul final în proiectul „Soluții reziliente de dezvoltare climatică în Regiunile Metropolitane ale Europei (CARMINE)”, proiect care a avut astăzi o primă întâlnire la Primăria Brașov.
Detalii ne oferă primarul municipiului Brașov, Allen Coliban: „Proiectul își propune să analizeze și să elaboreze prognoze bazate pe date reale asupra impactului schimbărilor climatice și totodată să propună măsuri care să crească reziliența climatică a Brașovului. Dacă vorbim de nivelul global, criza climatică este o criză cu un impact major și va avea un impact în perioada următoare, atât din perspectiva migrației, cât și din perspectiva accesului la hrană, la resurse de apă. Brașov este privilegiat prin resursele pe care le are, dar aceste resurse trebuie foarte atent drămuite și identificate noi surse, mai ales pentru alimentarea cu apă a orașului, ]n contextul în care Brașovul este și un oraș magnet, foarte mulți români se mută în Brașov, orașul crește”.
Întâlnirea a cuprins și un studiu de caz referitor la Zona Metropolitană Brașov.
„Studiul de caz se referă la provocările pe care le așteaptă această regiune din punct de vedere al schimbărilor climatice, și anume o creștere destul de accentuată a temperaturilor, va fi din ce în ce mai cald, corelată cu creșterea intensității precipitațiilor. Vom avea cantități de precipitații relativ stabile, ușoară scădere, dar acestea vor cădea în episoade din ce în ce mai intense, conducând la provocări importante asupra mai multor sectoare economice. Iar principalul sector economic pe care îl avem în vedere este turismul, corelat cu resursa de apă”, a punctat coordonatorul proiectului CARMINE și cercetător științific la Administrația Națională de Meteorologie, Sorin Cheval.
Proiectul va fi implementat până în 2028, de către un consorțiu format din 31 de universități partenere, instituții de cercetare, companii private, instituții publice și organizații internaționale din 11 țări. Este finanțat 100% nerambursabil de Comisia Europeană și coordonat de Administrația Națională de Meteorologie. Valoarea totală a proiectului este de peste 10 milioane de euro.
Citește și: Brașovul, sub avertizare COD PORTOCALIU de caniculă