Brașovul trebuie să învețe din criza deșeurilor din sectorul 1 al Capitalei, spune secretarul de stat Sorin Ionuț Banciu
La Brașov sunt dezbateri intense în jurul proiectului de realizare a unui centru de management integrat al deșeurilor la Prejmer.
24 Iulie 2021, 13:09
Brașovul trebuie să învețe din criza deșeurilor din sectorul 1 al Capitalei și să o facă rapid, să urmeze aceeași cale europeană, care vizează zero deșeuri la groapa de gunoi. a transmis secretarul de stat în Ministerul Mediului, Sorin Ionuț Banciu.
"Atrag atenția, în primul rând, asupra soluților pe care Brașovul va trebui să le implementeze repede, pentru că am văzut dezbateri destul de aprinse despre amplasarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. Cert este că aceasta este singura soluție: un sistem de management integrat al deșeurilor coerent la nivel de județ, având în vedere și presiunea finanțării. Va trebui să găsim soluții împreună cu Municipalitatea și Consiliul Județean, ca acest sistem modern să fie operațional și să nu ratăm finanțarea", a declarat sursa citată pentru Radio România Brașov FM.
La Brașov sunt dezbateri intense în jurul proiectului de realizare a unui centru de management integrat al deșeurilor la Prejmer. Mulți localnici se opun, de teamă că va fi afectată rețeaua de apă potabilă a zonei.
Secretarul de stat Sorin Ionuț Banciu a subliniat: "Oamenii nu înțeleg încă ce înseamnă un sistem integrat al deșeurilor, că acest lucru nu înseamnă o nouă groapă de gunoi, ci că acolo se face sortare. Cetățenii trebuie să înțeleagă că va trebui să colectăm selectiv, iar autoritățile locale vor trebui să ofere această facilitate. Locuiesc la rândul meu în municipiul Brașov și este trist că nu am un loc în care să depozitez deșeurile separat. Acest aspect trebuie să se schimbe, cu viteză mare, pentru că România a ratat țintele pentru 2020, iar acestea cresc. Vorbim de țintele de reciclare, de evitare a depozitării… Depozitarea trebuie să înceteze, pentru că nu mai este o soluție. Nu putem face un plan de viitor în care să prevedem că se vor depozita cantități semnificative de deșeuri. Soluția este doar reciclarea în cantități din ce în ce mai mari".
Oficialul a adăugat că Brașovul trebuie să își învețe cetățenii să genereze cât mai puține deșeuri, iar ceea ce poate fi refolosit, să ajungă în circuitul de producție.
"Totodată, toată lumea trebuie să înțeleagă că un sistem modern de reciclare nu rezolvă doar problema deșeurilor din județul nostru, ci devine în sine o investiție care atrage finanțări, locuri de muncă si implicit bani la bugetul local.România produce anual peste 6,5 milioane de tone de deșeuri. Dintre acestea, 5% provin doar din județul nostru." a precizat secretarul de stat în Ministerul Mediului.
De precizat, în Sectorul 1 a fost decretată starea de alertă pentru 30 de zile din cauza situației sanitare generate de necolectarea deșeurilor populației și ale agenților economici din sector.