Brașovul va avea o sală de sport pentru persoanele cu dizabilități
Până la sfârșitul acestui an, Brașovul ar putea avea o sală de sport specială pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.
15 Iulie 2020, 19:24
Până la sfârșitul acestui an, Brașovul ar putea avea o sală de sport specială pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Prima de acest fel. Asta cu atât mai mult cu cât Brașovul are acum singura echipă de handbal în scaun cu rotile din țară.
Sala va fi amenajată grație programului de bugetare participativă, în care a fost inclusă la finanțare propunerea președintelui Asociației pentru Persoane cu Dizabilități Fizice „Sf Haralambie” Brașov. Acesta a propus, în cadcrul proiectului „Sportul înseamnă integrare” transformarea și adaptarea sălii de sport din cadrul fostului Colegiu Industrial Astra, din strada Panselelor.
Astăzi, reprezentanții municipalității, ai Asociației, dar și ai RIAL au făcut o evaluare a necesarului de lucrări și investiții pentru proiect.
“Vom dota această sală pe exterior și în interior cu tot ce este necesar, conform proiectului propus de o persoană cu dizabilități, iar aici, efectiv, persoanele cu dizabilități vor putea să practice sporturi. Echipa de handbal participă la competiții sportive internaționale, iar acolo reprezintă inclusiv România”, a spus George Scripcaru, primarul municipiului Brașov.
Sala de sport ce urmează a fi amenajată a fost dată în folosință în 1966.
“Noi avem această sală în programul nostru de foarte multă vreme, doream să o amenajăm pentru persoane cu dizabilități, și este foarte important pentru acestea să găsească un loc primitor, accesibilizat, adaptat nevoilor lor. O să încurajăm mereu accesul persoanelor cu dizabilități la o viață activă, la sport, la o viață sănătoasă, și prin asta să-și câștige abilități pentru o viață independentă și chiar să îi recomande pentru o viață socio-profesională activă”, a declarat Ciprian Leizeriuc, președintele Asociației pentru Persoane cu Dizabilități Fizice „Sf Haralambie“ Brașov.
Cei din Asociație vor o sală multifuncțională, în mai multe ramuri sportive.
“Dotările sălii în sine nu sunt speciale, terenurile și porțile sau inelele sunt la fel, însă este nevoie de scaune speciale, adaptate pentru sport, este nevoie de accesibilizare și de îndeplinirea unor norme în ce privește accesul, vestiarele, grupurile sanitare. Brașovenii sunt foarte implicați în sportul pentru persoane cu dizabilități, suntem singura echipă de handbal în fotoliu rulant pe care o știm la acest moment în țară, încercăm să atragem cât mai mulți prin exemplul nostru”, a completat Petru Pungă, căpitanul echipei de handbal a clubului „Sf Haralambie“.
În altă ordine de idei, municipalitatea anunță că, treptat va implementa și celelalte 7 proiecte câștigătoare pe programul de bugetare participativă. Între altele, vorbim despre dotarea cu echipament de protecție a 50 de voluntari SMURD și 30 de voluntari pompieri, plantarea de gard viu în interiorul orașului, un ansamblu cu culturi de mușchi, pentru a purifica aerul sau un joc urban inedit, în centrul istoric.