Câinii trebuie protejați de soarele dogoritor
Câinii, cei mai buni prieteni ai omului, au aproximativ aceleași nevoi ca stăpânii lor în zilele caniculare.
Articol de Camelia Vlad, 28 Iulie 2024, 17:03
Hidratarea, evitarea plimbărilor la orele amiezii, când soarele este dogoritor, și regula celor 5 secunde trebuie respectate în cazul patrupedelor, spune președinta Asociației Care for Dogs, Delia Botea:
”Cel mai simplu lucru pe care trebuie să-l facem este să ne asigurăm că sunt hidratați, să le dăm un aport mai mare de apă în fiecare zi. Următoarea recomandare ar fi să-i plimbăm dimineața cât mai devreme și după-masa cât mai târziu. Să nu fie fix în mijlocul zilei, atunci când soarele bate cel mai tare. Avem o regulă simplă. Este regula celor 5 secunde. Dacă ieșiți afară, puneți mâna pe asfalt timp de 5 secunde și dacă nu o puteți ține 5 secunde, atunci înseamnă că e prea cald pentru ca animalul să calce cu lobuțele pe asfalt și nu trebuie să ieșiți cu el din casă”.
La fel ca oamenii, câinii pot face insolație și pot manifesta aceleași simptome după expunerea prelungită la soare, mai ales cei cu blana închisă la culoare, mai spune Delia Botea:
”Încă o recomandare ar fi să nu-i tundem. Da, sunt conștientă că nouă ne este cald și avem tendința să ne dăm toate hainele jos de pe noi, dar pentru câini nu este mai bine. Gândiți-vă că blana lor acționează la fel cum acționează copacii în pădure, reglează termic organismul animalului, așa că e foarte important să le lăsați blana așa cum e ea. Natura știe ce a făcut și face mai bine decât putem face noi și doar să-i periați regulat și să nu le luați tot excesul de blană de pe corp. Tunsorile alea până la zero sunt cele mai nocive”.
Botoșeii la câini sunt de evitat, atrage atenția reprezentanta Asociației Care for Dogs, având în vedere că acești blănoși au glande sudoripare doar pe nas și pe lăbuțe, singurele canale pentru reglarea termică a corpului.
Citește și: Cronicile culinare ale Transilvaniei, în Cetatea Medievală Hărman