Campania „Nu sunt INVIZIBIL!”, la Brașov
„Nu sunt INVIZIBIL!” este campania demarată la Brașov cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului, marcată anual în 2 aprilie.
Articol de Camelia Vlad, 02 Aprilie 2024, 13:50
Obiectivul acțiunilor incluse în proiect este de sensibilizare a opiniei publice cu privire atât la barierele întâmpinate pe parcursul vieții lor de către persoanele cu autism, cât și la calitățile lor, care rămân adesea invizibile pentru cea mai mare parte a societăților noastre.
Detalii ne oferă președintele Asociației „Rază de Speranță”, Diana Niță:
„Anul acesta, toate asociațiile din România abordăm campania la nivel internațional a <Autism Europe: Nu sunt invizibil>, o campanie de informare, conștientizare și sensibilizare la Brașov. Noi o să marcăm momentul printr-un eveniment comunitar. Vom fi de la ora 17:30 în Coresi, un eveniment pentru comunitate, avem un flashmob cu mesaje, este un eveniment făcut de copii pentru copii și vom avea și câteva melodii cu tematică”.
Asociația „Copiii de Cristal” a ales în acest an să organizeze evenimente relaxante pentru beneficiarii lor, dar va trimite iar scrisori decidenților și politicienilor despre problematica persoanelor cu autism, cu speranța unor angajamente de finanțare decentă a serviciilor sociale. Președintele Asociației „Copiii de Cristal”, Gabriela Plopeanu:
„Ne-am concentrat pe campania națională, am profitat de faptul că sunt alegeri și o să mergem către candidați cu niște scrisori care au fost concepute la nivelul Autism Europe, unde suntem și noi afiliaí. Întreaga luna aprilie, de fapt, este la nivel mondial, o lună mai concentrată pe conștientizare asupra autismului. Noi nu ne focusăm numai în aceste zile pe acest lucru. Din păcate, răspunsurile dinspre comunitate, cel puțin în zona noastră, sunt slabe, spre zero, ca să zic așa. Asta este ceea ce percepem noi și ne-am dori să n-avem dreptate, dar vom continua să luptăm pentru drepturile celor cu autism”.
Deși nu există o statistică oficială a numărului de persoane cu tulburări din spectrul autist, organizațiile de profil apreciază că în România ar fi peste 40.000, iar în Europa, în jur de 7 milioane. Este vorba despre copii și adulți care au nevoie de drepturi, șanse egale și sprijinul comunității.
Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 1 din 100 copii suferă de autism, iar în România, prevalența autismului în rândul copiilor de școală primară depășește 14%, arată și datele prezentate de Direcția de Sănătate Publică Brașov.