Campanie umanitară pentru vârstnicii singuri sau cu venituri mici
„Adoptă un bunic” este o inițiativă umanitară dedicată vârstnicilor singuri sau cu venituri foarte mici, care au nevoie de sprijin în perioada sărbătorilor pascale.

Articol de Camelia Vlad, 02 Aprilie 2025, 11:27
Campania lansată de Asociația Îngrijire Acasă se desfășoară în perioada 2 – 15 aprilie și își propune să ofere 100 de pachete de Paște cu alimente celor mai vulnerabili vârstnici din comunitatea brașoveană.
Fondatorul asociației, Flavia Boghiu:
<Adoptă un bunic> este o campanie care își propune să aducă oamenii mai aproape. Pe de o parte, vârstnicii singuri și cu venituri reduse, care suferă de singurătate. De cealaltă parte, cei care poate nu mai au bunicii alături și duc dorul vorbelor calme, blânde și înțelepte. Prin această campanie, toți cei care doresc să ajute un vârstnic singur sau cu venituri reduse, pot dona 250 de lei pentru un pachet în contul Asociației Îngrijire Acasă și cel mai important, îi pot scrie o scrisoare destinatarului pachetului.
Dacă donatorul dorește, poate lăsa și datele sale de contact pentru a păstra legătura cu beneficiarul, a precizat inițiatoarea proiectului.
Donațiile se pot face în contul RO34 RZBR 0000 0600 1948 0485 al Asociației Îngrijire Acasă, iar cei ce doresc să transmită și câteva gânduri bunicului sau bunicii care va primi pachetul, o pot face la scrisori@adoptaunbunic.ro.
Dacă aleg să țină legătura cu destinatarul scrisorii, își pot lăsa datele de contact în scrisoare.
Un studiu realizat de Kantar România în 2021, cu privire la indexul singurătății și efectele acesteia printre seniorii români ne arată că 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de vârstnici, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenți resimt un grad mediu de singurătate.
32% dintre seniori se simt marginalizați și trăiesc într-o continuă izolare.
Factori precum starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viață contribuie la restrângerea interacțiunilor sociale, astfel încât 28% dintre aceștia ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă.