Casca specială care ar face vizibile boli invizibile
O cască specială ce ar putea face vizibile boli invizibile, precum depresia, concepută pe baza tehnologiei coreene, a fost prezentată sâmbătă după amiază, la Conferința Parent X, care a ajuns și la Brașov.
Articol de Adina Chirvasă, 23 Iunie 2024, 15:50
Casca practic scanează creierul, dar folosește inteligența artificială pentru a citi datele evidențiate, pe baza unor parametri care țin cont de variabile precum genul persoanei, dacă tipul evaluat este dreptaci sau stângaci, dacă este copil sau adult.
Tehnologia este prezentă deja în Sibiu și ne oferă detalii psihologul și terapeutul Diana Palota:
”Are electrozi, are 19 canale de captare a activității electrice a creierului și are la bază o tehnologie ghidată de inteligența artificială care raportează datele brute la baza de date care a fost strânsă încă de acum 17 ani. S-a lucrat la strângerea acestei baze de date imense cu care inteligența artificială face compararea datelor brute, ceea ce îi mărește foarte mult precizia. În momentul de față, raportarea datelor brute o face un singur specialist la niște standarde care ar reprezenta un creier ideal. Acum poate să fie comparat creierul unui copil cu al unui vârstnic sau creierul unui bărbat cu al unei femei ori dreptaci cu stângaci”.
Asta oferă o analiză precisă asupra datelor evaluate, respectiv nivelul de deteriorare cognitivă, nivelul de procesare informațională, nivelul de depresie, nivelul de stres, nivelul de anxietate, spune Diana Palotă.
Tot ea a amintit și cum a lucrat cu cazuri de copii:
”De exemplu, chiar o fetiță a fost trimisă la 11 ani de profesoara de matematică. Aceasta auzise de neurofeedback și de faptul că antrenează creierul să funcționeze mai bine și a trimis-o să-și antreneze creierul, să se poate concentra pentru că ea nu mai reușește să aibă nici o cale de comunicare cu micuța. Fetița respectivă avea vârsta biologică a creierului de 13,9 ani, aproape cu 3 ani peste vârsta ei reală. Nu era problema că nu făcea față problemelor de matematică, problema era că, la început, i s-au părut prea ușoare și nu a mai dat atenție, a sărit peste anumite informații, iar apoi informațiile au devenit prea grele și în ambele cazuri motivația era scăzută. Copilul nu numai că nu se putea concentra, nici măcar nu mai avea interesul să se apuce de teme”.
Intenția distribuitoarei este de a duce tehnologia în toate județele țării, inclusiv în Brașov.
Costul unei astfel de scanări se ridică la 3000 de lei.
Citește și: Patru persoane au cerut ajutorul salvamontiștilor, sâmbătă