Câte un resposanbil de mediu în fiecare școală
Unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să desemneze un responsabil de mediu, respectiv un profesor care să se ocupe cu promovarea principiilor dezvoltării durabile, potrivit unei note trimise de Ministerul Educației către Inspectoratele școlare.
13 Ianuarie 2023, 15:17
Unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să desemneze un responsabil de mediu, respectiv un profesor care să se ocupe cu promovarea principiilor dezvoltării durabile, potrivit unei note trimise de Ministerul Educației către Inspectoratele școlare.
Totodată, programul „Săptămâna verde” va avea propria metodologie de organizare.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor salută măsura luată de Ministerului Educației, care ar fi în acord cu „Strategia Națională privind Educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030”.
„Este un pas foarte important, pentru că dincolo de «Săptămâna verde», un concept care se implementează începând de anul ăsta, este nevoie ca aceste noțiuni de mediu, aceste abilități, aceste atitudini în sprijinul unui mediu curat să fie predate, urmărite consecvent în școlile primare. Este important ca elevii, tinerii să înțeleagă aceste noțiuni și, dincolo de a le înțelege, să își schimbe comportamentele și atitudinile, să înțeleagă ce pot face ei pentru un mediu mai curat, pentru bunăstare și o stare de bine în orașele noastre foarte aglomerate și nu numai”, a spus Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului.
Potrivit unui studiu realizat cu sprijinul Ministerului de Mediu la nivel național, majoritatea tinerilor din România consideră că implicarea civică poate aduce schimbări în bine la nivelul comunităților.
Cu toate acestea, doar jumătate dintre aceștia au ales să și acționeze în acest sens, iar modul în care au făcut-o a fost mai degrabă unul pasiv.
„Trebuie să creștem o generație de oameni proactivi, care să știe să acționeze într-o anumită direcție. Că vorbim de schimbare de comportament, utilizare de transport public, care reduce poluarea, reciclare, modul în care ne comportăm în natură, este vorba și de implicare, să sprijine această tranziție verde, acest pact ecologic european despre care se discută la nivel național. Primul pas este conștientizarea, informarea, să avem informații corecte și schimbarea de atitudini și de comportament”, a adăugat Ionuț Sorin Banciu.
Secretarul de stat consideră că noțiunile despre protejarea mediului pot fi predate în cadrul altor materii existente în programa școlară, precum geografie, economie, educație civică sau științele naturii.
Sursa foto: arhivă / Primăria Municipiului Brașov