Ce cred elevii și cadrele didactice despre modificările aduse anului școlar
Elevii din Brașov vor avea săptămâna viitoare o adunare generală în care vor purta discuții pe marginea acestui subiect.
06 Aprilie 2022, 14:32
Noua structură a anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, aduce schimbări pentru elevi și cadrele didactice. Printre acestea, cinci module de învățare, în loc de trimestre și semestre și o vacanță nouă, în luna octombrie, pentru toți elevii.
În același timp, dispar mediile semestriale. Acestea vor fi încheiate doar la sfârșit de an, iar tezele obligatorii vor fi înlocuite de evaluări standardizate.
Elevii sunt încă nedumeriți și nu știu cât de mult îi vor ajuta aceste schimbări.
”Această schimbare este una fără precedent. Este o schimbare semnificativă și poate avea urmări imprevizibile. Vacanțele pot ameliora stresul și extenuarea elevilor, totuși pot afecta și calitatea învățământului, dar asta depinde de materie”, ne-a spus un elev.
”Este tendința schimbării către un sistem de educație vestic. Încearcă să îl adapteze la ceea ce se întâmplă în celelalte părți ale Europei. Faptul că se tinde la a se încheia mediile la finalul anului, cu toate notele și să se dea mai puține teste sau note, poate că nu este neapărat o schimbare foarte bună, din punctul meu de vedere, pentru că poate elevii nu o să mai fie neapărat, în unele cazuri, tentați să învețe. Dacă știu că nu vine neapărat un test, atunci nu ești așa tentat să înveți și poate o lași pe săptămâna viitoare”, crede alt elev.
Elevii din Brașov vor avea săptămâna viitoare o adunare generală în care vor purta discuții pe marginea acestui subiect, mai ales că încă au destule necunoscute despre noul an școlar.
”Elevii clar o să fie afectați, dar nu pot să spun acum dacă vor fi afectați într-un mod pozitiv sau unul negativ, pentru că depinde de fiecare și depinde de cum va fi structurat anul școlar, nu doar ca și împărțire a timpului, ci ca note, materie ș.a.m.d. În acest moment știm doar că sunt cele cinci module, dar nu știm exact cum vor fi notați elevii, nu știm cum se va împărți materia. De asta ar fi indicat să se revină din partea ministerului cu niște clarificări în cel mai scurt timp posibil”, a spus Teodor Pirpiliu, președintele Consiliului Județean al Elevilor, Brașov.
Profesorii sunt de părere ca abia la sfârșitul anului viitor își vor putea da seama dacă noile schimbări vor fi sau nu benefice.
”Acum o să vedem și când o să experimentăm noua structură. În principiu, eu cred că o să ne ajute. Sunt de ajuns vacanțele. Mai apare acea vacanță pentru toată lumea în octombrie și eu zic că e benefic, mai ales pentru copii”, a precizat directorul Colegiului Național «Dr. Ioan Meșotă», Dorin Frâncu.
Tot de anul viitor, elevii vor mai avea două săptămâni de activități și anume ”Școala Altfel” și ”Săptămâna verde”, ce pot fi alese de fiecare școală în perioada 26 februarie – 16 iunie.