Ce s-a întâmplat cu izoletele de la Brașov?
La acest moment, transportul pacienților Covid-19 se face cu ambulanța
02 Noiembrie 2021, 23:40
Deși la începutul pandemiei persoanele infectate cu coronavirus erau duse la spital doar cu izoleta, la acest moment transportul pacienților se face cu ambulanța. Ce s-a schimbat și de ce nu mai este justificată folosirea izoletelor?
Pentru că acum se cunosc mai multe date despre acest virus și despre metodele de protecție pentru a împiedica răspândirea bolii Covid-19, folosirea izoletelor nu mai este justificată pentru transportul la spital al celor infectați, potrivit autorităților sanitare.
Cu toate acestea, izoletele nu au dispărut și nici nu au fost casate, ci doar puse la păstrare. Aproape fiecare inspectorat pentru situații de urgență din țară are izolete în dotare. La Brașov sunt trei.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Țara Bârsei", maior Ciprian Sfreja, a declarat: "ISU Brașov deține la momentul actual trei izolete, toate funcționale. Una dintre ele este în doarea autospecialei CBNR și a fost achiziționată în anul 2015. Celelalte două fac parte din inventarul de complet al autospecialei pentru transportul victimelor înalt contagioase"
Autospeciala CBNR este destinată pentru intervenții în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice sau radiologice, iar cea de la Brașov a fost achiziționată în 2015 cu suma de 19.840 de lei. Celelalte două izolete din dotarea autospecialei pentru transportul victimelor înalt contagioase au costat câte 25.712 lei fiecare, potrivit sursei citate.
"Autospeciala pentru transportul victimelor înalt contagiase este o autospecială multirol ce a intrat în dotarea ISU Brașov în anul 2020 și are la bază autospeciala de transport personal și victime multiple (ATPVM), la care s-a adăugat o componentă foarte importantă, aceea de transsport victime înalte contagioase. Autospeciala a fost achiziționată de căte Primăria Brașov și predată în comodat către ISU Brașov. Configurația ambulanței a fost modificată ca să poată suporta presiune negativă în interior, cu filtre HEPA. Față de un ATPVM normal, aceasta are două izolete", a adăugat maior Ciprian Sfreja.