Ce spun oamenii de afaceri moldoveni din Brașov despre alegerile din Republica Moldova
Republica Moldova organizează, în 20 octombrie, primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul pentru integarea țării în Uniunea Europeană.
Articol de Camelia Vlad, 14 Octombrie 2024, 17:06
În România vor fi deschise 16 secții de votare pentru cei aflați în țara noastră, una în Brașov, organizată la Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului nr. 39.
Comunitatea cetățenilor moldoveni din orașul de la poalele Tâmpei numără spre 7.000 de suflete. Mulți dintre acești cetățeni sunt stabiliți aici de ani buni, dar unii vor să își exercite dreptul la vot în țara lor.
Printre ei, Dumitru Dediu, cu afaceri la Brașov în domeniul energiei regenerabile:
Noi chiar la Chișinău o să mergem să votăm. Este o posibilitate de a ne duce din nou acasă, mai vedem prietenii. La referendum votăm pentru a ne integra în Uniunea Europeană și la președinte să mai dăm o șansă partidului actual. Sperăm să facă treabă, dar totodată, imaginea Republicii Moldova a crescut considerabil în această perioadă, în ultimii 4-5 ani.
Alt cetățean moldovean care va merge la vor duminică este Traian Novac, care a venit în România cu 26 ani în urmă. În Brașov locuiește, împreună cu familia, de 13 ani.
La rândul său, are o activitate în domeniul serviciilor de curățenie, pe care încearcă să o dezvolte tot în Brașov:
Mergem la vot în Brașov, suntem mulțumiți de parcursul pe care l-a avut Republica Moldova. Tot ce a fost făcut, eu cred că a fost făcut spre binele țării. Poate mulți de acolo nu percep chestia asta. Mergând de 2-3 ori pe an în Republica Maldova, am văzut că fundamental s-au schimbat lucrurile. De la drumuri, la pensie, așa cred eu, este mult mai bine. Adică parcursul este cât se poate de corect și bun.
În Moldova, în această săptămână a început tipărirea buletinelor de vot pentru secțiile de votare. Pentru prima dată, buletinele vor fi disponibile nu doar în română și rusă, ci și în patru limbi ale minorităților naționale: ucraineană, găgăuză, bulgară și romă, potrivit publicației moldovenești Ziua de Azi.