Ce sugestii au brașovenii pentru reconversia fostei platforme Rulmentul?
Deși are o suprafață de peste 30 de hectare, fosta platformă industrială Rulmentul, pe care municipalitatea vrea să o reconvertească, pare să fie prea mică pentru câte propuneri au avut brașovenii
18 Ianuarie 2024, 09:30
Un spațiu prea mic pentru atâtea propuneri. Deși are o suprafață de peste 30 de hectare, fosta platformă industrială Rulmentul, pe care municipalitatea vrea să o reconvertească, pare să fie prea mică pentru câte propuneri au avut brașovenii. Sugestiile au fost exprimate în cadrul dezbaterii publice, miercuri după amiază, la Centrul Cultural Apollonia, la care au luate parte câteva zeci de persoane.
Unii dintre brașoveni au venit cu ideea ca platforma să găzduiască zone pentru afaceri. Reprezentantul Asociaţiei Pro Afaceri, Sorin Peligrad:
„Spații pentru acceleratoare de afaceri, hub-uri, spațiu de co-working, maker space-uri, o zonă expozițională mare, puternic, așa cum este la Frankfurt, o ancoră care să creeze cumva echilibru în oraș, să atragă alt gen de turiști: turistul de business, turistul de investiții”.
Alți brașoveni ar vrea centre expoziționale de mari dimensiuni, muzee, dezvoltarea unor festivaluri de anvergură, ce nu pot fi cuprinse în Piața Sfatului, ateliere pentru artiști. O altă brașoveancă s-a gândit la un sediu generos pentru Opera Brașov, care joacă în prezent sold-out pentru că toate cele aproximativ 350 de bilete se epuizează în maxim 2 ore. Președintele Asociației de Promovare Turistică Brașov, Hortensia Vlase:
„Opera Brașov are un sediu impropriu, având în vedere că în trecut acolo a fost Căminul Cultural al Junilor Brașovecheni. De asemenea, propun un muzeu al etniilor”.
Au fost și propuneri pentru un parc de distracții, o telegondolă care să lege zona de centrul orașului și de Poiana Brașov, o parcare subterană de mari dimensiuni. Însă, mai multe propuneri ale brașovenilor au fost pentru dezvoltarea infrastructurii școlare. Brașoveanca Iudit Mut ne-a declarat:
„Sunt contrariată de anumite situații. Suntem foarte altruiști, ne gândim la turiști, dar nu ne gândim la noi. Suntem sufocați de trafic, trimitem copiii la școală în trei schimburi, îi așteptăm în mașină câte o oră jumătate, îi trezim dimineață la 5 și nu vrem nimic pentru noi. De ce nu facem un centru cultural, o școală nouă, chiar mai multe? Nu avem nicio școală nouă în Brașov”.
Dezbaterea a fost organizată de către Ordinul Arhitecţilor din România, care va organiza un concurs internaţional de soluţii, pentru a găsi cele mai bune astfel de soluţii pentru reamenajarea acestei zone. Propunerile brașovenilor vor fi analizate și luate în considerare în tema de proiectare. Însă, aceasta va fi doar o primă etapă pentru dezvoltarea zonei, după cum a precizat consilierul profesional ai Ordinului Arhitecților din România, Radu Ponta:
„Tema de proiectare este începutul vizibil al unui demers care se finalizează cu declararea unei soluții câștigătoare în urma concursului internațional. Ea deschide un potențial pe care platforma îl are acum și problematizează, de fapt, exploatarea acestui potențial pe termen lung”.