Ce trebuie să conțină kit-urile de supraviețuire și prim-ajutor în caz de calamitate
Fenomene meteo extreme, precum inundațiile, sau cutremure de intensitate care să provoace pagube, pot duce oricând la întreruperea furnizării de gaze și energie electrică.
22 Martie 2022, 09:51
Românii sunt extrem de interesați de tot ce are legătură cu războiul care a izbucnit în Ucraina, odată cu invadarea țării vecine de armata rusă. De aici și până la panica generată de o criză alimentară, de medicamente sau de combustibili e doar un click de fake news, cum de altfel s-a și demonstrat.
Cu toate acestea mulți români, îndrumați de propriile convingeri își fac provizii pentru a supraviețui în orice scenariu. Alții, însă, sunt total indiferenți:
“Nu mă gândesc la ce va veni, la ce e rău”, ne-a spus o brașoveancă.
“Nu, deloc și nici nu mă interesează. Dacă vine un război atomic te-ai dus și tu și eu”, a precizat un brașovean.
“Eu nu vreau să mă gândesc la lucruri rele. În momentul în care apar problemele prefer să le rezolv pe loc”, ne-a spus o tânără.
“Sunt necesare niște lucruri de minimă supraviețuire: niște alimente, apă, evident, câteva medicamente, o pătură, o haină groasă”, crede o brașoveancă.
“Actele, în primul rând, medicamente și ceva de valoare. Nu bani, dar o verighetă, un inel, poate un lănțișor” ne-a spus altă brașoveancă.
“Cred că ar trebui să conțină alimente neperisabile, în primul rând și lucruri de igienă. Cred că astea sunt cele mai importante”, crede o tânără.
“Un cuțit - dar nu unul să te lupți cu el - un cuțit să te ajute dacă ești prin pădure sau te ascunzi”, a precizat un tânăr.
Autoritățile ne dau asigurări că nu se pune problema declanșării unui război pe teritoriul României. Însă, fenomene meteo extreme, precum inundațiile, sau cutremure de intensitate care să provoace pagube, pot duce oricând la întreruperea furnizării de gaze și energie electrică.
Toate acestea ar putea pune populația în dificultate. De aceea, este recomandat ca fiecare familie să aibă la îndemână un kit de supraviețuire, pentru câteva zile.
“În vederea pregătirii pentru un cutremur sau altă calamitate este recomandat să avem pregătit un rucsac de urgență în care să ne asigurăm o minimă rezervă formată din apă, alimente neperisabile, lanterne cu acumulatori de rezervă, aparat radio portabil și medicamente. Totodată este recomandat să avem și o copie a documentelor personale mai importante”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, maiorul Ciprian Sfreja.
De asemenea, specialiștii recomandă și procurarea unor produse medicale pentru acordarea de prim-ajutor în caz de accidentare.
„Aș pune acolo o folie de supraviețuire, după cum îi spunem noi. Este termoizolantă, are două fețe - una argintie, una aurie - care se poate folosi atât în caz de arsuri, cât și în caz de hipotermie; niște plastrui, ceva de fixat, fașă ușor elastică, pansamente - de preferat sterile - și niște batiste antibacteriene, pentru că nu toată lumea are flaconul de dezinfectant, cu toate că ar fi bine să avem un dezinfectant de 100 ml la noi”, a spus administratorul unui magazin cu dispozitive medicale din Brașov, Sidonia Barbu.