Ce trebuie să faceți dacă sunteți victima violenței în familie
Oamenii legii pot emite ordine de protecție provizorii până la 5 zile și pot impune agresorilor mai multe obligații sau interdicții.
19 Octombrie 2021, 15:04
În această situație, polițiștii au dreptul să pătrundă în locuință fără acordul proprietarului.
Potrivit reprezentanților IPJ Brașov, dacă situațiile o impun, oamenii legii pot emite ordine de protecție provizorii până la 5 zile și pot impune agresorilor mai multe obligații sau interdicții:
- evacuarea temporară din locuinţa comună; reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
- obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
- obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.
Dacă agresorii sunt violenți, pot fi reținuți pentru 24 de ore. Polițiștii pot pune în aplicare măsuri de prevenire a nerespectării ordinului:
- efectuarea de vizite inopinate la locuinţa persoanei vătămate;
- apelarea telefonică de control a victimei/agresorului;
- solicitarea unor informaţii din partea vecinilor, colegilor de la locul de muncă al victimei/agresorului, de la unitatea de învăţământ frecventată de victimă/agresor sau din partea altor persoane care ar putea furniza informaţii relevante;
- orice alte modalităţi specifice activităţii poliţieneşti.
În cazul în care se constată sustragerea de la executarea ordinului de protecţie, va fi sesizat organul de urmărire penală. Sesizarea poate fi făcută atât de către victimă, cât și de către martori.
Încălcarea oricărei măsuri dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.