Cei mai mulți români au informații despre cancerul de piele, dar nu merg la dermatolog
Românii au informații despre cancerul de piele, dar nu obișnuiesc să meargă la medicul dermatolog, este concluzia unui studiu realizat la solicitarea Fundației pentru Sănătatea Pielii.
02 August 2022, 16:37
Românii au informații despre cancerul de piele, dar nu obișnuiesc să meargă la medicul dermatolog, este concluzia unui studiu realizat la solicitarea Fundației pentru Sănătatea Pielii.
Campaniile de conștientizare asupra sănătății pielii din ultimii ani au făcut ca românii să fie mult mai bine informați astfel că, potrivit studiului citat, la ora actuală, 92% dintre români au auzit de canceul de piele, dar numai 43% dintre ei merg anual la dermatolog.
„Nu obișnuiesc să merg la dermatolog. Nu am alunițe pe corp. Până în prezent nu am mers”, ne-a spun un brașovean.
„Am fost când eram mai tânără”, a precizat o brașoveancă.
“Eu am fost eu anul trecut de vreo 3 ori. M-am și operat la spate că mi-a apărut o aluniță din aia mai mare și mi s-a infectat”, a declarat alt brașovean.
“Niciodată. Nici în tinerețe nu am fost. Noi știm din bătrâni că dacă le zgândărești să fac mai mari. Unele sunt periculoase, unele nu. Acum am observat că-mi mai apar niște neghișori așa și nu mi se par și periculoși”, a spus o brașoveancă.
“Nu poți să-ți dai seama, numai un medic poate să spună”, a precizat un tânăr.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, confirmă că oamenii nu sunt familiarizați cu vizita la dermatolog, unii din comoditate, alții de teamă să nu afle că au o astfel de afecțiune:
“De ani de zile Federația face mai multe campanii, pe litoral, la ștranduri și în rândul muncitorilor expuși - agricultori, în mediul rural, constructori - pentru pericolul declanșării cancerului de piele, care a făcut foarte multe victime în România. Într-adevăr, românii știu foarte multe despre cancerul de piele, își monitorizează alunițele, mă rog, negii, dar, din păcate, prezența lor la medicul dermatolog pentru o analiză este foarte slabă. Din lipsă de timp, din falsă pudoare, politica struțului - e mai bine să nu știu - și, din păcate, românii nu se prezintă la medic, la controale”.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a adăugat că, din punctul lui de vedere, lucrurile se vor îmbunătăți odată cu implementarea Planului Național de Control și Combatere a Cancerului, în care sunt stipulate toate programele de screening privind cancerul de piele și nu numai.