Cel mai bun sezon de schi din Poiana Brașov, în ultimii ani
Iubitorii sporturilor de iarnă au ales, și în acest an, Poiana Brașov ca principală destinație datorită diversității pârtiilor, transportului pe cablu eficient și calității stratului de zăpadă, în condițiile în care peste 90% a fost artificială.
Articol de Marian Stoica, 01 Aprilie 2025, 12:47
Deși temperaturile ridicate și ploile au făcut ca sezonul de schi să se încheie mai repede cu câteva zile de cât era programat, în cele 99 de zile cât a durat acest sezon, pârtiile din masivul Postăvarul au reprezentat principala atracție pentru schiorii și snowboarderii din țara noastră, în special.
Numărul mare a celor care au ales Poiana Brașov este confirmat și de numărul de treceri prin turnichete, care a depășit în acest an două milioane (2.062.153), în condițiile în care sezonul a durat puțin peste 3 luni de zile, din 18 decembrie până în 27 martie.
Domeniul schiabil din Postăvarul a rămas opțiunea preferată de către brașoveni și turiști, datorită calității și dimensiunii pârtiilor, diversității gradelor de dificultate, sistemului de transport pe cablu. Aceasta în condițiile în care, din cauza lipsei ninsorilor, peste 90% din zăpada necesară amenajării pârtiilor a fost zăpadă artificială, astfel sistemul de înzăpezire existent pe întreg domeniul schiabil și-a dovedit, încă o dată utilitatea, salvând acest sezon și transformându-l într-unul dintre cele mai bune din ultimii ani.
"Tocmai am încheiat unul dintre cele mai bune sezoane din ultimii ani, în condițiile în care a nins foarte puțin, iar temperaturile nu ne-au ajutat tot timpul. A fost un efort constant a celor care se ocupă de amenajarea pârtiilor să producă zăpadă artificială în momentele în care temperaturile scădeau sub -4 grade, apoi să le amenajeze ca să le putem oferi brașovenilor și turiștilor cele mai bune pârtii din România. Fără acest efort și fără sistemul de producere a zăpezii artificiale, am fi vorbit de un sezon extrem de scurt, nicidecum de depășirea unui record vechi de câțiva ani, peste 2 milioane de treceri prin turnichete. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut eforturi ca acest lucru să se întâmple, celor care s-au ocupat de amenajarea pârtiilor, celor care au gestionat transportul pe cablu și, bineînțeles, colegilor noștri, salvamontiștii, care au intervenit rapid și au reușit să îi transporte, în siguranță, pe toți cei care s-au accidentat pe pârtiile de schi sau săniuș. De astăzi, începem pregătirile pentru sezonul de vară, pentru refacerea, acolo unde este cazul, a traseelor de mountain bike, astfel încât, când condițiile meteo vor permite, să deschidem acest parc”, a precizat primarul George Scripcaru.
Sistemul de producere a zăpezii artificiale și atenția operatorilor, care au fructificat fiecare oră ce a permis pornirea tunurilor și lăncilor, au făcut să se schieze în condiții optime. S-au produs peste 400.000 de metri cubi de zăpadă artificială (444.424 m.c.) în cele 39 de zile cu o temperatură medie de producție de -6 grade Celsius în care au funcționat instalațiile. Prima zi de producere a zăpezii artificiale a fost în 15 noiembrie 2024, iar ultima - în 18 martie 2025.
Angajații companiei Comprest, care asigură amenajarea pârtiilor, au lucrat în acest sezon aproape 17.126 de ore, din care 2.841 de ore au fost pe mașinile de bătut zăpada.
Intervenții ale Serviciului Salvamont
În sezonul de schi 2024-2025, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină în 765 de cazuri, implicând 845 de persoane care s-au accidentat, rătăcit sau a trebuit să fie evacuate, înregistrându-se o medie de peste 8,5 cazuri pe zi.
Dintre acestea 255 de persoane care s-au accidentat au fost predate structurilor SAJ/SMURD, în vederea transportului către unitățile spitalicești, pentru investigații suplimentare de specialitate. O persoană aflată în stare gravă a fost preluată de echipajul medical de la Punctul de Operare Aeromedicală Brașov.
Spre deosebire de sezonul trecut, când 482 de persoane au avut nevoie de ajutor, în acest sezon s-a înregistrat o creștere considerabilă a numărului de intervenții.
Luna cea mai aglomerată ca număr de intervenții a fost februarie, cu 320 de cazuri, implicând 345 de persoane.
Cele mai multe solicitări au avut loc pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă: schi, snowboard, săniuș și au constat în traumatisme asociate căderilor sau coliziunilor.
Cauzele principale care au dus la accidentări au fost reprezentate de alegerea greșită a nivelului de dificultate a pârtiei, reglarea incorectă a echipamentului, viteza mare de deplasare pe pârtiile destinate începătorilor sau nivelurilor medii, care a generat coliziuni.
De asemenea, s-a înregistrat și mai multe cazuri de persoane care nu au suferit accidentări, dar care au rămas blocate în partea superioară a masivului după închiderea instalațiilor de transport pe cablu, și care au necesitat doar transport la baza muntelui.