Centenarul Monica Lovinescu, marcat, astăzi, la Consiliul Județean Brașov
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, Compania Poșta Română a lansat evenimentul "Demnitate și curaj", pentru a-i elogia pe toți cei care au luptat împotriva comunismului.
20 Noiembrie 2023, 18:14
La 19 noiembrie 1923, la București se năștea Monica Lovinescu, unul dintre cele mai puternice simboluri ale luptei anticomuniste din Europa de Est.
Critic literar de mare valoare, cu talentul moștenit de la tatăl său, Eugen Lovinescu, bucureșteanca a dus o luptă de o viață împotriva regimului comunist.
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, Compania Poșta Română a lansat evenimentul „Demnitate și curaj”, pentru a-i elogia pe toți cei care au luptat împotriva comunismului.
„Am emis o ediție de cărți poștale «Eroi anonimi», unde am reușit să exemplificăm o parte din mesajele și acțiunile întreprinse de aceștia în perioada comunistă și care ascund în spate curajul și demnitatea de care au dat dovadă în acele perioade mai puțin plăcute ale istoriei noastre”, a spus directorul Companiei Naționale Poșta Română, filiala Brașov, Bogdan Năstase.
Brașovul a fost primul oraș mare din România care s-a răzvrătit împotriva sistemului odios, iar la evenimentul ce a avut loc astăzi la Consiliul Județean Brașov a fost prezent și fostul președinte al Asociației 15 Noiembrie 1987.
„20 de ani am fost în școli și licee și am vorbit cu copiii despre evenimentele anticomuniste. Am văzut faptul că acești copii au nevoie de modele. Au modelele pe care le au, pe care le oferă societatea românească. Avem niște copii frumoși, deștepți”, a spus Florin Postolachi.
La ceva mai mult de un an de la revolta „stegarilor”, o torță umană apărea pe pârtia Bradul din Poiana Brașov, cu intenția de a atrage atenția lumii întregi asupra ororilor comise de liderii comuniști.
Liviu Cornel Babeș compara Brașovul cu Auschwitz și cerea oprirea crimelor.
“El de fapt se lupta și pentru libertate, dar și pentru valoare. Acuma, nu știu, am obținut libertatea, valoarea e mai discutabilă că și acuma sunt probleme. Unii care au valoare nu sunt puși în evidență, alții care nu au merg înainte, dar aste e”, a spus văduva lui Liviu Cornel Babeș, Etelka Babeș.
Prefectul județului, Cătălin Văsii:
„Mă bucur că se aduce în atenție încă o dată și sper ca într-adevăr să aibă impactul pe care ni-l dorim aceste materiale, pentru că trebuie să ne cunoaștem istoria pentru a vedea unde suntem și ceea ce vrem să fim”.