Centrele de plasament devin istorie de la 1 octombrie
Locuri de tristă amintire pentru mulți dintre copiii abandonați, centrele de plasament vor deveni istorie de la 1 octombrie când, potrivit modificărilor legislative, nu vor mai putea funcționa legal în România.
26 Iulie 2022, 16:08
Locuri de tristă amintire pentru mulți dintre copiii abandonați, centrele de plasament vor deveni istorie de la 1 octombrie când, potrivit modificărilor legislative, nu vor mai putea funcționa legal în România.
Legea 191 din 2022 a fost promulgată de Președintele României, astfel că fiecare județ va trebui să închidă toate aceste centre.
“Centrele de plasament nu ar trebui să mai existe de la 1 octombrie, iar acolo unde există, în opinia mea și a instituției, sunt în afara legii, motiv pentru care prefectul poate să amendeze directorii DGASPC-urilor”, a spus vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Vișinel Bălan.
ONG-urile vor putea prelua o parte din atribuțiile DGASPC-urilor, astfel că numărul de angajați al acestora din urmă se va reduce.
“În mai multe județe din țară, deja consiliile județene au scos la licitație, să spunem așa, proceduri, caiete de sarcini pentru servicii private, cum se spune, deci ONG-urile să preia anumite servicii ale Direcțiilor de Protecție a Copilului. Aici ține de management-ul fiecărui județ, dar, da, există o direcție în sensul acesta. ONG-urile în domeniul copilului, care doresc să furnizeze servicii în acest sens, sunt încurajate și pot să participe la acest proces de reformă socială”, a adăugat Vișinel Bălan.
La Brașov, în subordinea Protecției Copilului mai funcționează 5 centre în acest moment.
"La Brașov sunt încă funcționale 5 centre de plasament: la Făgăraș, Rupea, Ghimbav, Codlea și Dacia, cu un total de 124 de copii. Închiderea centrului de la Dacia este deja supusă aprobării plenului Consiliului Județean Brașov. Pentru fiecare dintre cei 124 de copii instituționalizați în cele 5 centre de plasament se lucrează la planul de intervenție specializată care, în funcție de situație, poate avea ca finalitate reintegrarea în familie, adopția, plasamentul rezidențial sau familial", a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Brașov, Lidia Mailat.
Personalul calificat de care nu va mai fi nevoie va primi oferte conform Codului Muncii, astfel încât oamenii să nu rămână fără loc de muncă.