Centrul Brașovului, loc de cazare pentru oamenii străzii
În fiecare dimineață, zeci de persoane fără adăpost iau în primire băncile din fața insitituțiilor și de pe aleile Parcului Central.
18 Noiembrie 2021, 15:48
Zeci de persoane fără adăpost iau în primire băncile din fața insitituțiilor și de pe aleile Parcului Central.
O astfel de imagine a resemnării și deznădejdii, dar și a neputinței autorităților locale a fost surprinsă de un ascultător Radio România Brașov FM, care ne-a trimis pe adresa redacției fotografiile unui album nedorit de nimeni.
O parte dintre brașovenii care trec prin zonă îi privesc cu milă, o altă parte cu indignare, însă ei reprezintă o realitate:
“Nu au unde să stea și ei. Nu au unde să se ducă. Mai mult prin străinătate se câștigă mai bine”, ne-a spus o brașoveancă.
“Destul de nasol, mai ales că e Centrul Brașovului unde vin atâția străini”, a adăugat un trecător.
Cei cu care am stat de vorbă condamnă încurajarea acestor situații prin oferirea de mici sume de bani, mai ales că o mare parte dintre cei care le primesc le cheltuie pe bături alcoolice:
“Nu sunt de acord cu așa ceva, sub nicio formă”, zice o tânără.
„Bani de băutură cum au, doamnă? Pentru pâine nu au, dar pentru o sticlă de băutură...”, a declarat o femeie indignată.
Din păcate, s-ar părea că zona centrală nu este singura în care astfel de persoane își fac veacul, ba, mai mult, cei mai descurcăreți dintre cei fără casă își găsesc un loc cald pe timpul nopții în sediul băncilor, pătrunzând în zona bancomatelor după ce clienții deschid ușile seara pentru a-și extrage diferite sume de bani.
“Și în Steagu. Eu frecventez Piața Astra și vreau să vă spun că și acolo sunt peste tot. Este aceeași situație”, precizează o brașoveancă.
Într-o societate din ce în ce mai nesigură pentru ziua de mâine, bulversată de pandemie, controverse și o scenă politică incertă, nu e de mirare că unii cetățeni ajung să creadă că până și somnul unui cerșetor pe o bancă este o adevărată teorie a conspirației:
“Sunt plătiți. Da, sunt plătiți de ONG-uri, de știu eu cine...Sunt plătiți că nu stau degeaba acolo. Îi anunță: «veniți la ora cutare». Am auzit și eu...nu am văzut. Dumneavoastră, dacă treceți acuma strada, vă dă o amendă, dar cu ei nu are treabă”, ne-a spus un brașovean.
Această situație pare că depășește chiar și autoritățile locale care spun că legea e de vină și că nu pot face nimic împotriva voinței omului.
„Conform prevederilor legale în vigoare, colegii de la Poliția Locală sau de la Jandarmerie pot să invite aceste persoane la Centrul pentru Persoane fără Adăpost doar cu acordul lor. Chiar persoanele care apar în fotografii au fost conduse zilele trecute la centru. O parte au stat câteva ore, o parte au stat până a doua zi, după care s-au întors în stradă. Chiar acum câteva zile, pentru unul dintre ei, colegii au fost nevoiți să sune la ambulanță deoarece nu era într-o stare prea bună. Poliția Locală monitorizează toate zonele în care aceștia apar, îi invită – dacă este cazul – la Centrul pentru Persoane fără Adăpost, dar atâta timp cât aceștia nu săvârșesc o infracțiune, nu au ce sa facă. În cazul contravențiilor pe care le-au mai dat, de-a lungul timpului, aceștia nu și le plătesc pentru că nu au niciun venit. Soluția este ca – împreună, poate, cu ONG-urile - să reușim o reinserție socială a acestora, pentru că altă soluție legală nu există pentru a-i obliga să stea undeva, să respecte domeniul public sau să meargă la centru. Este o situație cu care se confruntă autoritățile din toate marile orașe. Încercăm să ținem sub control acest fenomen și, în măsura în care ne permite legea, să îl reducem”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
Nici centrele destinate acestor persoane nu pot face mare lucru, întrucât cazarea acolo se face doar pe timpul nopții.
Într-o astfel de situație, parcă fără ieșire, Brașovul ajunge în presă și pe rețelele de socializare cu imagini ale unei societăți care nu poate să aibă grijă de toți cetățenii săi.