Cinematograful Amza Pellea Râşnov, de la un pas de a deveni ruină, la "magnet" pentru comunitate
În era vitezei și a filmelor la un click distanță, un cinematograf din județul Brașov reușește să fie magnet pentru comunitate și mai ales pentru copii.
10 Aprilie 2023, 16:23
În era vitezei și a filmelor la un click distanță, un cinematograf din județul Brașov reușește să fie magnet pentru comunitate și mai ales pentru copii.
Cinematograful Amza Pellea din Râșnov a fost deschis în anii 1930, după ce Martin Weber vinde cele 3 holde de pământ pe care le moștenise de la tatăl lui și începe construcția obiectivului pe terenul moștenit de soția sa.
Avea să se numească Cinematograful Urania, apoi, naționalizat de către comuniști, și-a schimbat numele în „Lumina”, iar povestea lui a continuat până în anii 90, când părea că avea să împărtășească aceeași tristă soartă a cinematografelor din țară.
A venit anul 2009, când clădirea intră într-un proces de renovare și, timid, începe să găzduiască serbări, spectacole, Festivalul de Film și Istorii.
În 2013 primește numele „Amza Pellea”, iar drumul spre schimbare abia începea.
„Ca un cinematograf să fie viu, are nevoie de mai mult decât de niște pereți, are nevoie de conținut, de evenimente. În august 2022 am început un proces prin care ne-am dat seama că acest cinematograf trebuie să devină un centru în care comunitatea să aibă un cuvânt de spus. Au fost câteva luni, opt luni în care am lucrat împreună cu comunitatea, am stârnit interesul în comunitate, să apară idei. Am schimbat puțin atitudinea din «așteptăm să ni se facă» în «suntem parte din proces, am o idee și pot să mi-o implementez, să fiu ajutat să devină un eveniment»”, a precizat Mihai Dragomir, reprezentant al cinematografului.
Spațiul a fost reamenajat și are inclusiv o zonă pentru evenimente de mici dimensiuni, de la expoziții la concerte.
În același timp, instituția derulează și proiectul Școala de la Cinema, împreună cu elevii de la cele 3 școli din Râșnov, bazat pe filme scurte, în care cinematograful devine sală de clasă, iar elevii văd filmul și discută pe marginea lui.
Mai ales copiii și-au schimbat atitudinea față de cinematograful din oraș.
„Ne aducem tot timpul aminte cu emoții, așa, de primele proiecții pe care le făceam la cinematograf, în perioada 2010-2011, în care aveam 10-11 copii care primeau și bomboane pentru că au venit la cinematograf, iar acum proiecțiile de film sunt cu sala plină. De 3-4 ani, orice film e proiectat de două ori, pentru că am depășit capacitatea. Prin activitățile pe care le facem, încercăm să le dăm un sens copiilor și tinerilor, că cinematograful este altceva decât a vedea un film pe calculator, este despre socializare, este despre a împărtăși sentimente și emoții cu ceilalți care vin la film și, în același timp, este important să mergem la cinematograf pentru a sprijini industria cinematografică”, a adăugat Mihai Dragomir.
Copiii care au participat deja la diverse spectacole prezentate la Cinematograf sunt foarte încântați.
Un astfel de exemplu este Biosfera în mișcare:
Tot acest proces a fost posibil și datorită sprijinului primit prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Brașov.
Sursa foto: Facebook / Cinema Amza Pellea