"CITIUS, ALTIUS, FORTIUS. Secvențe din istoria sportului românesc", la Muzeul de Istorie
Expoziția aduce în prim plan mai multe sporturi, de la gimnastică până la atletism.
14 Iunie 2021, 12:22
Medalii olimpice sau din campionate mondiale, costume ale sportivilor care au făcut să răsune Imnul României în toate părțile lumii, ba chiar și ambarcațiuni pentru competiții de caiac-canoe, plus un bob. Puteți sta la doar câțiva centimetri de aceste mărturii din ceea ce înseamnă sportul românesc pe plan internațional, în cea mai nouă expoziție deschisă la Muzeul Județean de Istorie – „Citius, Altius, Fortius. Secvențe din istoria sportului românesc”.
A fost expoziția vedetă la Noaptea Muzeelor și este prima expoziție de patrimoniu sportiv istoric din Casa Sfatului.
“Este o expoziție prezentată în premieră în «Noaptea Muzeelor». A fost un tur de forță pentru colegii și colaboratorii mei, pentru a pune în valoare un patrimoniu sportiv absolut spectaculos”, a spus managerul Muzeului de Istorie Brașov, Nicolae Pepene.
Expoziția aduce în prim plan mai multe sporturi, de la gimnastică până la atletism. Puteți vedea pantofii galbeni cu care Maricica Puică a făcut acea alergare de la Los Angeles, pantofii purtați de Gabi Szabo, la ultima olimpiadă sau medaliile patinatoarei Mihaela Hogaș.
Toate acestea au fost contribuții de la sportivi și Federații. Inclusiv de la Brașov sunt contribuții însemnate.
Veți mai vedea și sporturile cu mingi, unde nu trebuie să ratați mingile cu semnătura Simonei Halep sau rachelete lui Ilie Năstase. Există chiar și o minge de baschet cu semnătura lui Ghiță Mureșan. La secțiunea de scrimă are loc și brașoveanul Rareș Dumitrescu. Și, dacă tot a început Euro, microbiștii trebuie să fie atenți la intrare.
„FRF a realizat un parteneriat cu noi și avem un set de promovare și prezentare pentru Campionatul European de fotbal. Pasionații de fotbal pot lua poze, amintiri, de pe holul de la etajul Casei Sfatului, cu mingea oficială a Campionatului European. De asemenea, vizavi, avem o poză spectaculoasă cu băieții noștri care s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cu momentul victoriei, și cu echipamentul de competiție pe care îl vor purta în Japonia”, a mai spus Nicolae Pepene.
Expoziția este organizată de Muzeul Județean de Istorie, împreună cu Asociația ESCU, Muzeul Sportului și Agerpres. Poate fi vizitată până în septembrie.