Codași la vaccinarea împotriva rujeolei
Județul Brașov este al doilea din țară cu procent de copii nevaccinați împotriva rujeolei, potrivit datelor oferite de Direcția de Sănătate Publică Brașov.
18 Decembrie 2023, 15:17
Județul Brașov este al doilea din țară cu procent de copii nevaccinați împotriva rujeolei, potrivit datelor oferite de Direcția de Sănătate Publică Brașov.
În aceste condiții, nici nu este de mirare că în județul nostru un copil a murit din cauza complicațiilor făcute după ce a contractat boala.
„Vaccinarea împotriva rujeolei este încă sub ceea ce ne-am dori. Acoperirea vaccinală este în jur de 75% pe rujeolă. Am încercat și încercăm în continuare să facem tot ce se poate pentru a stimula și a crește vaccinarea antirujolică, deoarece am avut și avem câteva focare de rujeolă în în județ”, a declarat reprezentantul DSP Brașov, doctor Marius Mărginean.
Pentru prevenirea oricărei epidemii, acoperirea vaccinală ar trebui să fie de 95%, potrivit lui Marius Mărginean.
Prefectul județului spune că, dacă la vaccinarea împotriva Covid 19 s-a putut aduce în discuție că vaccinul nu a fost testat mai multă vreme, vaccinul împotriva rujeolei s-a făcut timp de zeci de ani, perioadă în care nu au mai existat epidemii. Cu toate acestea, mulți părinți refuză să își vaccineze copiii și se poate ajunge chiar la tragedii.
„Județul Brașov, din păcate, este fruntaș și în ceea ce privește epidemia de rujeolă și este normal să fie așa pentru că județul Brașov găzduiește mai multe comunități importante de romi. Important este ca până la urmă toți cei implicați și care au cei care au atribuții în lupta împotriva acestei epidemii să se concentreze și să depună eforturi. Direcția de Sănătate Publică împreună cu Crucea Roșie au făcut mai multe campanii în în aceste localități rurale”, a punctat prefectul județului, Cătălin Văsii.
O problemă mare în județ avem la Măieruș, unde există o comunitate care nu vrea să-i vaccineze pe micuți ca urmare a unor convingeri religioase. Partida Romilor propune soluții pentru comunitățile sărace din județ.
„Oamenii din comunitățile de romi pe care noi le reprezentăm astăzi aici încearcă să-și ia informația de la medicul de familie. În județul Brașov sunt destul de multe localități unde nu există nici medic de familie, nici măcar un punct de lucru, cu atât mai puțin mediator sanitar. Și atunci oamenii caută sfaturi legate de sănătate exact acolo unde ar trebui să caute. În domeniul sănătății se duc și de cele mai multe ori, medicii de familie sau mediatorii sanitari ori nu pot fi găsiți, ori dacă sunt găsiți nu le pot da un sfat legat de de vaccin. Așadar, oamenii se îndreaptă către noi sau către alți lideri din comunitate. Aceștia nu sunt informați așa cum ar trebui să fie informați. Și ne trezim la finalul anului 2023 că județul Brașov, iată, se află pe locul doi la număr de cazuri de rujeolă”, a afirmat coordonatorul Partidei Romilor Pro Euro, Ionuț Androne.
Ionuț Androne susține că acolo unde nu există medic de familie sau mediator sanitar este nevoie să vină un medic și să le explice locuitorilor ce înseamnă vaccinarea. Androne consideră că dacă li se răspunde la întrebările pe care le au, oamenii își vor vaccina copiii în procent mult mai mare.