Conferință organizată, astăzi, la Biblioteca Județeană, în memoria fostului domnitor al Moldovei, Dimitrie Cantemir
"Meridianele lui Dimitrie Cantemir" s-a intitulat evenimentul desfășurat la Biblioteca Județeană Brașov, în memoria domnitorului Moldovei, de la a cărui naștere s-au împlinit, în această toamnă, 350 de ani.
15 Decembrie 2023, 15:44
„Meridianele lui Dimitrie Cantemir” s-a intitulat evenimentul desfășurat la Biblioteca Județeană Brașov, în memoria fostului domnitor al Moldovei, de la a cărui naștere s-au împlinit, în această toamnă, 350 de ani.
Cărturar umanist de mare valaore și domnitor al Moldovei în două rânduri, Dimitrie Cantemir a fost membru al Academiei de Științe din Berlin. El a avut diverse ocupații, cum ar fi enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. Pentru țarul Rusiei, domnitorul moldovean a însemnat mai mult decât teritoriile pentru care, astăzi, Rusia se luptă cu Ucraina. Directorul Bibliotecii Județene Brașov, Daniel Nazare, ne oferă detalii:
„Trebuie să-l vedem ca un om care a fost între meridiane, cum este și titlul conferinței de astăzi, între culturi. Turcii l-au considerat un trădător și nu întâmplător Voltaire a scris că nu era cazul să facă un gest de atâta nerecunoaștere față de sultan, care abia îl numise a doua oară pe tronul Moldovei. Dar pe de altă parte a fost pentru Rusia ca o mană cerească. Rușii erau dispuși să dea teritorii, pentru care acum se bat în zona Harkovului. Deci ar fi fost dispuși să dea pământuri în acea zonă turcii doar să îl lase liber pe Cantemir. Valoarea sa ca om era atât de mare, încât țarul Rusiei a considerat cu un astfel de om le deschide drumul spre Marea Caspică. Știa limba persană, a dat mesaje în persană direct la locuitori”.
Dimitrie Cantemir a fost evocat pentru prima dată în Gazeta de Transilvania în anul 1848. După ce l-a trădat pe sultanul Turciei, care l-a așezat pe tronul Moldovei, la numai patru luni, Dimitrie Cantemir s-a plasat de partea țarului Rusiei, principalul rival al Turciei. Astfel, domnitorul moldovean a scăpat de răzbunarea sultanului. Potrivit ziarului brașovean, Dimitrie Cantemir a spus: „Am scăpat de iatagan”, cu referire la protecția oferită de țar în fața sultanului.