Congres internațional pentru marcarea a 75 de ani de la fondarea Facultății de Inginerie Mecanică, la Universitatea Transilvania
Sunt prezenți peste 300 de participanți, specialiști, profesori și studenți din România, dar și din alte 19 țări, de pe patru continente
Articol de Adina Chirvasă, 06 Noiembrie 2024, 12:38
75 de ani de la fondarea Facultății de Inginerie Mecanică și a primului program de studii de Ingineria Automobilului din România sunt marcați la Universitatea Transilvania cu un Congres internațional devenit deja tradiție.
Sunt peste 300 de participanți, specialiști, profesori și studenți din țară, dar și din 19 țări, de pe patru continente, care discută, la Brașov, despre cele mai noi tendințe în această industrie. Președinte al Congresului Internațional de Ingineria Autovehiculelor și Transporturilor este prof.dr.ing. Anghel Chiru.
„75 de ani de la fondarea Facultății de Inginerie Mecanică, dar și a primului program de studii de automobile și tractoare din România. Ulterior, secția avea să devină una de Autovehicule Rutiere și după aceea și Ingineria transporturilor. Suntem la al 13-lea congres. Ideea e de a avea un schimb de rezultate ale cercetărilor privind decarbonizarea și mobilitatea, inclusiv la motoare cu hidrogen, sunt automobile cu propulsie hibridă, automobile cu propulsie electrică, dar, de ce nu?, și soluții inovative în domeniul motoarelor cu ardere internă. Iată, motoarele turbo compound acum se duc la un randament efectiv de până la 52-53%”
În cadrul Congresului au fost expuse și câteva dintre monoposturile realizate de echipa Formula Student a Universității Transilvania, cel mai de succes proiect al Universității Transilvania, care se clasează anual pe podium în competiții internaționale de profil. Coordonatorul echipei Formula Student, prof.dr.ing. Mihai Comșit.
Produsul cu care ne mândrim este reprezentat de studenți. Deși suntem în al 16-lea an de Formula Student, avem 15 monoposturi, cinci dintre ele sunt ultimele care au adus cele mai galonate locuri în Formula Student, o competiție internațională. Aceste monoposturi sunt prezente în fața Aulei, alături de celelalte patru echipe din țară: de la Iași, Timișoara, București și Cluj. Ne mândrim cu cinci echipe în România. Formula Student ca fenomen a luat amploare în ultimii 5 ani în România. Universitățile au regăsit valoarea proiectului ca fiind un proiect de formare și un proiect educațional. Avem și un feedback foarte bun din partea celor care investesc din extern, parteneri industriali, care regăsesc o resursă umană foarte bine pregătită pentru mediul industrial, dar și pentru cel economic.
Congresul Internațional continuă joi cu întâlnirea echipelor de Formula Student din țară.