Consiliile județene au prezentat Guvernului propunerile lor pentru îmbunătățirea legilor în baza cărora își desfășoară activitatea
Consiliile județene au prezentat Guvernului propunerile lor pentru îmbunătățirea legilor în baza cărora își desfășoară activitatea.
31 Ianuarie 2022, 17:34
“Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Adrian Veștea, a avut astăzi o întâlnire de lucru la Palatul Victoria cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și cu mai mulți membri ai Guvernului, și a prezentat propunerile membrilor Uniunii pentru rezolvarea problemelor administrațiilor publice locale.
Printre acestea, promovarea Codului Finanțelor Publice Locale, finanțarea mecanismului de decontare a transportului elevilor și a activității de tineret, dar și revizuirea cadrului legislativ cu privire la finanţarea centrelor militare, în sensul asigurării finanțării integrale din bugetul Ministerului Apărării Naționale a acestor servicii publice deconcentrate.
“Am vorbit, de asemenea, despre finanţarea activităţii Direcției de asistenţă socială şi protecţia copilului - în sensul că 90% din fondurile destinate acestui sistem să fie asigurate de la bugetul de stat, precum şi actualizarea standardelor de cost pentru finanțarea asistenței sociale şi protecției copilului, prin modificarea H.G. 426/2020. Un alt subiect se referă la modificarea şi completarea cadrului legislativ privind exproprierile pentru cauză de utilitate publică pentru lucrări de interes naţional, judeţean sau local, astfel încât administraţiile judeţene să poată realiza investiţiile necesare implementării sistemelor de management integrat al deşeurilor. De exemplu, avem nevoie ca anumite componente să fie situate la o anumită distanță de zonele de utilități (...) de intrarea în localități și atunci este foarte important să avem acest cadru legal în care să putem face aceste exproprieri”, a precizat Adrian Veștea.
O altă problemă abordată a fost gestionarea Programului „Cornul și Laptele”.
“Am vorbit despre descentralizarea la nivelul localităților a programului «Lapte, corn și fructe în școli» și actualizarea costului acestor produse. Este necesară revizuirea programului în sensul modificării preţurilor având în vedere inflaţia şi creşterea preţurilor la utilităţi, precum şi descentralizarea achiziţiei la nivelul fiecărei autorităţi publice locale. Am considerat că este mult mai important să fie stimulați producătorii locali (…) De asemenea, am solicitat modificarea CoduluI Silvic, în special în ceea ce privește compensarea pentru terenurile pe care le expropriem pentru proiecte cum ar fi drumurile județene; să avem posibilitatea să rezolvăm mai uşor transferul din fondul forestier a unor suprafeţe de teren necesare pentru construcţii de drumuri sau investiţii în infrastructura turistică”, a adăugat Adrian Veștea.
Astfel, oficialilor din Guvern le-au fost prezentate 11 propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ ce ar putea duce la rezolvarea unor probleme de interes județean, precum și la realizarea investițiilor cu fonduri europene.