Consultare publică privind studiul de calitate a aerului la Brașov
Aproximativ 10 persoane au participat ieri după amiază la consultarea publică privind studiul de calitate a aerului.
14 Martie 2023, 08:21
Aproximativ 10 persoane au participat ieri după amiază la consultarea publică privind studiul de calitate a aerului.
Deocamdată este vorba despre un draft în care se face o analiză a situației din municipiu luând ca an de referință 2018 și sunt propuse mai multe măsuri pentru reducerea concentraţiei de oxizi de azot şi particule în suspensie, responsabili de boli respiratorii sau chiar cardio-vasculare, pe termen lung.
Conform studiului, traficul, activitatea industrială, dar și modalitățile de încălzire a locuinței sunt principalii factori care afectează calitatea aerului, susțin cei care au întocmit documentul.
Care sunt măsurile pentru îmbănătățirea calității aerului ne-a spus reprezentantul firmei care a elaborat studiul, Florian Bodescu:
“Soluțiile ar fi energii alternative, folosite pentru încălzire și prepararea hranei. Deci toată populația ar trebui încet, încet să meargă către geotermal pentru încălzire, către electric, pe cât posibil, iar traficul încet, încet să devină cât mai verde, cât mai orientat către mașini hibride și electrice. Cel mai bine ar fi să fie o dată transportul public și în al doilea rând acele sisteme alternative, cu bicicletă (...) Zonele de concentrare, în general, trebuie cu atât mai mult intervenit asupra lor. Acolo traficul să fie diminuat și doar prin mijloace alternative și transport public cu mijloace electrice”.
O parte dintre acestea au fost deja începute prin actualul Plan Integrat de Calitate a Aerului, aprobat în 2018.
Un exemplu este înnoirea flotei RAT cu autobuze electrice, hibrid și troleibuze.
Autoritățile susțin că se simte o îmbunătățire a calității aerului.
“Am cerut o analiză mai atentă a acestor date, inclusiv a surselor de poluare din zona Tractorul și Bartolomeu. Vom avea în aproximativ două săptămâni o variantă actualizată a acestui studiu. Per total, dacă facem o comparație între 2022 și 2018-2017, este o tendință globală de ameliorare a calității aerului. Nici n-are cum să fie altfel, date fiind măsurile implementate - transportul public verde și toate celelalte. Însă, avem de lucru în continuare pe zona poluatorilor industriali, ca fiind una dintre principalele surse de emisii staționare și, totodată, pe încurajarea transportului public în detrimentul folosirii autovehiculului propriu”, a precizat primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
După ce va fi prezentată varianta actualizată a studiului, el trebuie aprobat la nivel național, apoi trebuie asumat în Consiliul Local.
Documentul va sta la baza noului Plan Integrat de Calitate a Aerului (PICA) al municipiului Braşov.
Planul ar fi trebuit să intre în vigoare în ianuarie 2023, dar ar putea fi pus în dezbatere publică abia în aprilie.
Trebuie precizat că municipalitatea a putut accesa fonduri nerambursabile pentru autobuzele noi ale RAT în baza Planului din 2018.