Crește numărul celor care se prezintă la unitățile de primiri urgențe pentru vaccinul antitetanos
Vremea caldă înseamnă și intensificarea activităților în aer liber, pe lângă gospodărie sau chiar în domeniul construcțiilor, ceea ce înseamnă un risc crescut de rănire.
20 Mai 2022, 10:48
În această perioadă, crește numărul celor care se prezintă la unitățile de primiri urgențe pentru vaccinul antitetanos.
Asta deoarece vremea caldă înseamnă și intensificarea activităților în aer liber, pe lângă gospodărie sau chiar în domeniul construcțiilor, cu un risc crescut de rănire.
Înțeparea cu așchii, spini sau cuie după toaletarea și curățarea grădinilor și a curților, fracturile deschise sau mușcăturile de animale, sau o simplă înțepătură a cârligului de pescuit sau în solzii de pește, necesită un tratament cu antitetanos.
”Perioada de vară de cele mai multe ori este într-adevăr o perioadă când această vaccinare se face mai frecvent din cauza leziunilor care apar în urma accidentelor de casă, accidentelor de muncă, în timpul pescuitului, de ce nu, și din cauza faptului că se construiește foarte mult, iar mulți dintre muncitori vin în contact cu astfel de obiecte unde sunt contaminate, să spunem și bineînțeles este vorba și de copii, care se joacă cu animale, sau sunt înțepați de diverse insecte, sau mușcați de cîini, de pisici”, a explicat medicul Ana Șestacova.
Medicii de familie susțin că este chiar o problemă faptul că numai în unitățile de primire urgențe se fac astfel de vaccinuri, deși de ani de zile au semnalat autorităților ca acestea să fie distribuite și în centrele de permanență.
”În serviciile UPU există acest vaccin, există și la Spitalul de Infecțioase. Din păcate nu există în centrele de permanență. Solicitarea este făcută de ani de zile pentru Direcția de Sănătate Publică să ne asigure și nouă, astfel evităm să punem pacientul pe drumuri și să meargă la un alt centru de urgență, însă din păcate nici până în prezent nu avem disponibilitate pentru aceste vaccinuri în centrele de permanență”, a adăugat medicul Ana Șestacova.
Vaccinul antitetanos se află în schema obligatorie de vaccinare din România, însă eficiența lui durează doar până la 10 ani, când este necesar rapelul.
Sursa foto 1: Radio România Brașov FM / foto 2: romania-actualitati.ro/