Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sunt în Joia Mare
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sunt astăzi în Joia Mare, ziua în care îşi amintesc de Cina cea de Taină şi de arestarea şi judecarea lui Iisus Hristos.
13 Aprilie 2023, 10:42
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sunt astăzi în Joia Mare, ziua în care îşi amintesc de Cina cea de Taină şi de arestarea şi judecarea lui Iisus Hristos de către autorităţile religioase evreieşti.
Și gospodinele au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru masa de Paște, iar când vine vorba de tradiții, județul nostru are cu ce se mândri.
La Șercaia, de exemplu, în Postul Mare, fetele și femeile închistrează ouă, adică încodeiază migălos și cu mâinile, dar și cu inima.
”Eu închistresc de când eram copil și era fascinată de cum mânuiau mama și mătușa mea condeiul. Nimeni nu știe cum a ajuns acest obicei la noi, un obicei despre care se spune că este bucovinean. Străbunica mea spunea că ea așa l-a pomenit. Pe vremea lor se închistrea în șezători, iar pe ouă se făceau mai mult unelte agricole, flori de câmp sau cruci. Ouăle erau atunci doar în alb și roșu. Ouăle se închistresc, crude, cu un condei special făcut din lemn cu vârf de alamă, care se trece prin ceară topită, apoi prin lumânare, după care se desenează pe ou. Ouăle se fierb în roșu doar în Vinerea Mare, iar prin fierbere ceara se topește și cade, dezvelindu-se desenele. Noi acum le închistrim pe mai multe culori, verde, albastru, galben, modelele sunt mult mai sofisticate”, a explicat Lavinia Gheorghe, managerul general al Asociației de Dezvoltare Integrată a Făgărașului.
La Drăguș, după cum ne-a spus doamna Maria Racu, director la un liceu din Făgăraș, în Joia Mare se pregătesc bucatele: cozonacii, prăjiturile, pasca și, bineînțeles, se vopsesc ouăle.
„În această zi se sfințesc Paștile, prescurile și vinul. La Drăguș, anafura se înmoaie în vin și un lucru foarte important, la acest proces de pregătire a Paștilor participă numai bărbații. Ei sunt cei care taie anafura și pe urmă o înmoaie în vin. Vinul trebuie ales cu migală, pentru că trebuie - cum spun bătrânii satului - să nu se tulbure, trebuie să fie un vin dulce”, a explicat prof. Maria Racu.
Credincioşii vor participa diseară la Denia celor 12 Evanghelii, în care vor auzi douăsprezece texte biblice care relatează despre ultimele momente din viaţa lui Iisus Hristos până la răstignire.