Criză de procurori
Procurorul general, Alex Florenţa, a anunţat, miercuri, că parchetele înregistrează un minim istoric de 69% în ceea ce priveşte gradul de ocupare a schemei de personal.
13 Martie 2024, 14:15
Procurorul general, Alex Florenţa, a anunţat, miercuri, că parchetele înregistrează un minim istoric de 69% în ceea ce priveşte gradul de ocupare a schemei de personal.
Numai anul trecut au ieșit la pensie 165 de procurori, în contextul modificărilor legislative şi discuţiilor din spaţiul public privind salarizarea personalului din justiţie. Situația este chiar mai gravă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov.
„Schema prevăzută în cazul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov este de 26 de procurori cu funcție de execuție, doi prim-procurori adjuncți și un prim-procuror. În activitate se află în prezent 16 procurori cu funcție de execuție, doi prim-procurori adjuncți, precum și un prim-procuror. Întrucât este un parchet de mari dimensiuni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov are prevăzută și o secție de Judiciar, în care activează trei procurori, precum și un procuror adjunct, care asigură și activitate de participare ședință de judecată și activitatea aferentă funcției de conducere, aceștia desfășurând activități de participare la ședința de judecată din cadrul Judecătoriei Brașov. Acești procurori nu soluționează dosare de urmărire penală. Dosarele de urmărire penală în cadrul secției de urmărire penală și urmărire penală proprie sunt instrumentate de 13 procurori cu funcție de execuție, cu mențiunea că, și în acest caz, celălalt prim-procuror adjunct, pe lângă activitate aferentă funcției de conducere, se ocupă și de instrumentare de dosare penale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, Radu Nastac.
Astfel, s-a ajuns la cifre halucinante pentru anul trecut, conform bilanțului întocmit la începutul acestui an.
„Au fost emise un număr de 11.600 de soluții în dosarele de urmărire penală. Împărțind această cifră la actualul grad de ocupare al secției de urmărire penală la 13, rezultă că, în medie, au fost emise circa 892 de soluții per procuror. În prezent, avem un stoc de 40.000 de dosare nesoluționate. Împărțindu-ne și cu acestea numărul de procurori care activează în secția de urmărire penală și urmărire penală proprie, rezultă o medie de 3.076 de dosare de soluționat per procuror”, a adăugat Radu Nastac.
Dacă luăm numărul total de procurori din parchet, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov se află la 65% din necesar, însă, dacă ținem cont de cei care soluționează dosare, instituția are exact jumătate din numărul de oameni necesari.
Radu Nastac spune că problemele cele mai mari se regăsesc la parchetele de pe lângă judecătorii, ca urmare a modului în care se fac angajările.
O situație chiar mai dificilă decât la Brașov se întâlnește, de exemplu, la Brăila sau la Galați, potrivit lui Radu Nastac.
Situații dificile sunt și la celelalte parchete brașovene, mai ales că gradul de complexitate al spețelor este mai ridicat la Tribunal sau la Curtea de Apel.