Cronicile culinare ale Transilvaniei, în Cetatea Medievală Hărman
Cronicile Culinare ale Transilvaniei, care înconjoară cetăți precum cele de la Codlea, Feldioara, Hărman, Râșnov și Făgăraș, reprezintă un proiect-concept care permite călătoria în timp plină de arome și aduce laolaltă pasionați de istorie, artă și gastronomie medievală.
Articol de Camelia Vlad, 28 Iulie 2024, 16:50
Dacă în alte vremuri, cu sute de ani în urmă, mâncarea era simplă, în acord cu natura și cu rânduielile bisericești, în timp, gastronomia medievală s-a dezvoltat, influențată de resursele locale, tehnicile de conservare și schimburile comerciale.
Ce este specific comunei Hărman ne spune deținătoarea unui punct gastronomic în zonă, Ioana Gherghel:
”Specific zonei Hărmanului sunt pâinicile colacen pe care hărmănenii le-au folosit în a scăpa de asedierea ostașilor lui Gabriel Batori. De fapt, în anul 1612, fiind asediați de către secui, hărmănenii au apelat la un șiretlic. Din resturile de provizii pe care mai le mai aveau, respectiv ceva cereale, ceva zahăr, gem și, probabil, miere, au făcut niște pâinici colacen care chiar așa se și numesc, pe care le-au aruncat peste zidurile cetății, dând iluzia asediatorilor că au multe provizii”.
Aceste pâinici, dar și alte produse delicioase pregătite cu ingrediente simple, tradiționale, pot fi găsite astăzi la Teutonic Fest Hărman, iar în perioada următoare, la marile festivaluri medievale din țară.
Sunt toate șansele să gustați și din plăcinta dulce cu griș de la Feldioara, prăjitură cu piper de la Codlea și pâinea cu maia de la Râșnov.
Citește și: Parada Ambulanțelor pe străzile din Brașov