Cu pistele de biciclete în instanță!
Proiectul de realizare a aproximativ 20 de kilometri de piste pentru biciclete în oraș, cu bani nerambursabili, intră în etapa acționării în instanță a Administraţiei Fondului pentru Mediu – AFM.
Articol de Adina Chirvasă, 17 Aprilie 2024, 13:20
Concret, municipalitatea, în parteneriat cu Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Braşov au depus un proiect în noiembrie 2022 la AFM.
Valoarea acestuia era de 10 milioane de lei. În vara lui 2023, AFM a publicat lista celor respinși, iar în cazul Brașovului erau prezentate trei motive. Unul era… o datorie de un leu. În urma contestației, AFM a eliminat acest motiv. Director Asociaţia Metropolitană de Transport, Cătălin Frangulea:
„În urma contestației ni s-a acceptat argumentul pentru eliminarea unuia dintre motivele de respingere, însă nu și pentru celelalte două, respectiv structura devizului depus de noi la cererea de finanțare și abilitatea mea, în calitate de director general al asociației, de a semna cererea de finanțare. În urma analizării argumentelor prezentate de cei de la Administrația Fondului de Mediu și apoi pe baza consultărilor cu juriștii noștri, am decis că argumentele noastre sunt solide și urmează să solicităm Adunării Generale a asociației un acord pentru a iniția o acțiune în instanță împotriva Administrației Fondului de Mediu, pentru a revizui documentele sau, mă rog, etapa de evaluare a cererii noastre de finanțare".
Cătălin Frangulea a mai amintit și de legislația din România care, spune el, permite firmelor private chiar și cu datorii de maximum 10.000 de lei să se înscrie în licitații publice, dar în relația public-public, datoria de un leu a Asociației – dacă nu ar fi fost stinsă – ar fi dus la excluderea din competiția pentru accesarea banilor. Adunarea Generală a Asociației va fi convocată la finalul lui aprilie pentru acordul privind acționarea AFM în instanță.
„Programul de finanțare pentru piste de biciclete continuă. Dacă vom avea câștig de cauză în instanță, este treaba Administrației Fondului de Mediu să descopere fonduri pe care să și le aloce pentru o eventuală finanțare a proiectului. Ce mă interesează este să mă asigur că astfel de situații nu se mai întâmplă. Pe de o parte, să fie clarificată problema tipului de deviz care trebuie depus la cererea de finanțare, corespondența acestuia cu legislația specifică, respectiv Hotărârea de Guvern 907, nu ordine de ministru, așa cum este în prezent. Și asociațiile de dezvoltare intercomunitare să fie tratate corect, respectiv să se înțeleagă anumite aspecte procedurale, ca de exemplu faptul că directorul general are drept de semnătură”.
Proiectul blocat la acest moment ar fi venit în completarea altora similare inițiate de primărie. Niciunul însă nu a fost realizat.