Cum ne învingem frica de munte
Nu de puține ori, frica de munte, bine gestionată, ne poate asigura supraviețuirea.
15 Noiembrie 2021, 19:50
Când mergem pe munte ne confruntăm deseori cu frica într-un mod conștient sau mai puțin conștient, fie că vorbim de frica de animale sălbatice, de înălțime sau de trăsnet pe o creastă expusă în timpul furtunii.
Nu există o rețetă general valabilă pentru a gestiona frica de munte. Aceasta se poate învinge treptat, prin învățare și exercițiu, spune fondatorul Societății Ghizilor și Liderilor Montani din România, Marian Anghel:
"Totul pleacă de la lipsa experienței. Atunci când înțelegi un fenomen, nu îți mai este frică de el. În momentul în care înțelegem despre ce este vorba, acea frică se diminuează. Dacă reușim să acumulăm experiență și să înțelegem muntele, nu ne va fi frică de munte - fie de ursul care este în pădure, fie de verticala din stânca din fața noastră sau de avalanșă. Dacă ție ți-e frică de munte, începi cu litera A și înveți ce înseamnă să mergi pe munte, după care constați că muntele nu este chiar atât de înfricoșător", a explicat Marian Anghel.
Nu de puține ori, frica de munte, bine gestionată, ne poate asigura supraviețuirea, mai spune ghidul montan.
"În cadrul unui curs de inițiere - de exemplu în mers pe munte, drumeție, cățărare, schi - printre multele exerciții practice și teoretice sunt exemplificate și analizate cazuri de accidente. Contează ce învățăminte tragem din acel accident - unde s-a greșit? cum? - astfel nu vom face aceleași greșeli. Este important să învățăm din greșeli", a adăugat Marian Anghel.
La fel de utile sunt și cursurile de navigație montană, în care pot fi învățate tehnici de orientare cu ajutorul hărților și a busolei, precum și prin simulări de incidente pe munte, cu identificarea de soluții pentru depășirea dificultăților.
Mai multe aflați dintr-un amplu interviu realizat cu Marian Anghel pentru "Călător pe unde și oriunde" pe 93.3 FM: