Cum păstrăm și consumăm mâncarea, în vreme de caniculă
Când temperaturile sunt ridicate, alimentele se strică mult mai repede, iar bacteriile se înmulțesc și ele cu ușurință și pot provoca grave tulburări intestinale.
14 Iulie 2022, 13:36
Pentru că urmează un nou val de caniculă, trebuie să avem grijă la produsele alimentare pe care le consumăm.
Când temperaturile sunt ridicate, alimentele se strică mult mai repede, iar bacteriile se înmulțesc și ele cu ușurință și pot provoca grave tulburări intestinale.
Ca sa evităm toxiinfecțiile alimentare, este necesar să avem în vedere mai multe recomandări.
"Să cumpere aceste produse ale alimentare expuse la vânzare în locuri și condiții corespunzătoare, nu din alte locuri de pe stradă, din portbagajul mașinilor și alte locuri neautorizate, neînregistrate și cu mai multă atenție în cazul alimentelor ușor perisabile, carne, pește, ouă, lapte, alte produse lactate. Să aleagă aceste alimente cu atenție, ținând cont de aspect, de miros, de termenul de valabilitate și să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele care necesită păstrare la rece. Să se verifice prospețimea în momentul achiziționării. Să nu cumpere alimente cu miros neplăcut sau au o culoare sau consistență modificată sau care prezintă mucegai sau pete", ne-a recomandat șef serviciu DSVSA Brașov, Irina Holerga.
De asemenea, inspectorii recomandă ca acasă să avem grijă cum păstrăm alimentele:
"Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, lactatele, produsele din lapte și ouă la o temperatură de refrigerare, de preferință între 0 - 4 grade și separat, în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18 grade. Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite, produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi preparate sau consumate ulterior, să îndepărteze alimentele alterate sau care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente".
În perioada următoare comisarii DSVSA vor continua controale pe care le-au început în urmă cu zece zile la unitățile de alimentație publică. Consumatorii pot sesiza eventualele nereguli în domeniul siguranței alimentelor la call center-ul ANSVSA: 0800 826 787 sau la numărul de telefon al DSVSA Brașov: 0268 440 257.