Cum să te protejezi de bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în România, iar prevenția și analizele periodice sunt esențiale pentru detectarea timpurie a afecțiunilor.
Articol de Adina Milea, 06 Februarie 2025, 16:05
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în țara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național.
Alimentația nesănătoasă, stresul, lipsa sportului sau consumul de stimulente sunt principalele cauze ale apariției bolilor de inimă, mai ales la tineri.
Cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară o reprezintă fibrilația atrială, numită și „ucigașul tăcut”.
Patologiile cardiovasculare grave pot apărea fără nicio simptomatologie, astfel că prevenția detaliată este necesară.
Ce analize trebuie efectuate ne-a spus dr. Alexandru Covaciu, medic cardiolog, la emisiunea Vocea Brașovului, cu Florin Pop:
„Durerea în piept, respirație grea, oboseală, când ai simptomatologie de boli cardiovasculare, înseamnă că deja boala este acolo, este afectat organul și trebuie deja să faci intervenții directe. De aceea, cel mai bine este să prevenim. Și pacienților mei le recomand o dată la șase luni să facem analizele acelea clasice, analizele de prevenție, care înseamnă să vedem câte grăsimi avem în sânge, adică profilul lipidic, să vedem puțin și cum stăm cu hemoleucograma, adică să vedem cum stă fiecare component al sângelui; să vedem cum stăm cu rinichii, cu mineralele din sânge, cele mai des întâlnite - sodiu, potasiu - să vedem cum stăm cu ficatul, cât e nivelul de acid uric etc. Mulți zic: «OK, sunt tânăr, nu trebuie să-mi fac nimic», complet greșit; sunt niște patologii care pot apărea de la vârstă foarte tânără, mai ales acompaniate - și, din nou, mă repet - cu un stil de viață nesănătos”.
Dieta mediteraneană, 30 de minute de mers pe jos și un somn odihnitor sunt asociate cu un risc mai scăzut de evenimente cardiovasculare.
După afecțiunile cardiace, a doua cauză a mortalității în România este cancerul.